Podignuta optužnica protiv Živka Budimira zbog nezakonitih pomilovanja

u parlamentu

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

  • Živka Budimira, rođenog 20.11.1962. godine u Posušju,
  • Petra Barišića, rođenog 24.02.1970. godine u Posušju,
  • Zorana Mikulića, rođenog 15.05.1962. godine u Mostaru,
  • Sauda Kulosmana, rođenog 21.04.1967. godine u Foči,
  • Hidajeta Halilovića, rođenog 15.05.1956. godine u Zenici,
  • Željka Asića, rođenog 16.12.1970. godine u Mostaru,
  • Armina Kulovca, rođenog 31.07.1981. godine u Sarajevu.

Optuženi u predmetu Budimir i dr. terete se za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Optuženi Živko Budimir se tereti da je sam i djelujući sa drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, iz njemu poznatih razloga i motiva, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedenim nezakonitim radnjama, izvršena su pomilovanja osoba osuđenih za teška kaznena djela, uključujući ubojstva, pokušaje ubojstva, nedopušten promet opojnih droga, porezne utaje, teška djela protiv sigurnosti prometa, kao i osoba koje su bile u bjegu i za koje je država BiH putem međunarodnih tjeralica, tražila njihov pronalazak i privođenje na izdržavanje kazne.

Na ovaj način, između ostalih, pomilovani su Mersed Hadžić poznat i kao "Švicarac", Naser Orić, Elvis Hodžić, Damir Vašiček, Alija Delimustafić i druge osobe. Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Nakon puštanja na slobodu ovih osoba, desila su se teška ugrožavanja sigurnosti građana BiH u oružanim incidentima i drugim krivičnim djelima, koja su činile osobe koje su nezakonito pomilovane.

Također, među pomilovanim osobama bile su osobe kojima se dva puta davalo pomilovanje, što je izričito zabranjeno zakonom, kao i osobe koje čak ni nisu stupile na izdržavanje kazne.

Navedenim radnjama, prouzročeno je ugrožavanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine i ugrožen međunarodni ugled države BiH i agencija za sprovođenje zakona, te je poništen trud, rad i zalaganje pravosudnih i policijskih agencija, na otkrivanju, procesuiranju i vođenju kaznenih postupaka, te na taj način poništen rad i učinak agencija za sprovođenje zakona na uspostavi vladavine prava.

Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

U optužnici je predloženo saslušanje 79 svjedoka i 3 stručna vještaka, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženih osoba.

Opsežna i detaljna optužnica, u kojoj je detaljno precizirano počinjenje svih kaznenih djela, zajedno sa više registratora s nekoliko stotina dokaza, proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari