Andrić je znao što je Bosna, a što Hercegovina

na mostu

Svjetlo riječi se hvali kako je vjerojatno najizvrsnija katolička tiskovina u Bosni i Hercegovini. Iako izlazi u Sarajevu vrlo često piše o Hercegovini, Hercegovcima, Herceg Bosni,...Uvijek ružno o njima. Redovito im neprihvatljive pridjevke dodjeljuje, često klevetničke izmišljotine.

I brojevi za listopad i studeni to potvrđuju. Riječ je o rubrici Retrovizor, u prijevodu na hrvatski jezik pogled unatrag. Autorom je Petar Jeleč.

U tekstu "Bosanska mržnja" spočitava glavnom i odgovornom uredniku BH izdanja Večernjeg lista kako u jednom tekstu opominje Hrvate iz Hrvatske ne skraćivati ime Bosne i Hercegovine samo na Bosnu, a kako u drugom, kada piše o Ivi Andriću i njegovu opisu bosanske mržnje, ne spominje i hercegovačku. Međutim, to je bio samo povod za kraj teksta.

Skraćivanje imena s namjerom!

Htio to netko ili ne, naša država ima ime Bosna i Hercegovina. Bosna je zemljopisni pojam isto kao što je i Hercegovina samo zemljopisni pojam. Država je Bosna i Hercegovina. Nikakvog drugog imena ova država nema. Niti duljeg, niti kraćeg.

Međutim, vrlo često u domaćim medijima i medijima susjednih zemalja nadijevaju joj ime Bosna. I urednici, i voditelji, i gosti, i pisci teksta. Skraćeno ime rabe pojedini znanstvenici, političari, diplomate i turisti. Netko namjerno netko nenamjerno. Netko slučajno, netko s predumišljajem.

Skraćivanje postaje pravilo i svojevrsni oblik diskriminacije Hercegovine i Hercegovaca. Najgrublje nasilje nad nekom zajednicom je njeno negiranje. U tome prednjači dio bošnjačkih političara i dio politički angažiranih bošnjačkih intelektualaca. Oni svjesno, suviše često, sramotno izbjegavaju u imenu države spomenuti i Hercegovinu.

Nije teško dokučiti kako je to dio dugoročne strategije veliko bošnjačke politike. Krajnji cilj te politike je priskrbiti Bošnjacima ulogu temeljnoga naroda i, potom, stvoriti bošnjačku nacionalnu državu Bosnu.

O jednom od nositelja te politike pisao je i gospodin Jeleč u travanjskom broju. Dvije su im prepreke na tom putu. Jedna je već postojeća tri temeljna konstitutivna naroda, a ni jedan bosanski, a druga dvočlano ime države. Kako biti temeljni narod u državi Bosanaca ako su tu Hercegovci i Hercegovina? Što s Hercegovinom i Hercegovcima?

Andrić je znao što je Bosna, a što Hercegovina

Hercegovina je dijelu bošnjačkih političara istoznačnica za Hrvate. Oni ne bi htjeli Hercegovinu u imenu države, a bi Hercegovinu u njenom sastavu. Po njima, najlakše je to postići izbacivanjem Hercegovine iz imena države, a potom i iz pamćenja. Tko ne vidi kako je to dio opasnoga projekta Bosne bez Hrvata treba skinuti mrenu s očiju. Ili se, može biti, Hrvati u Hercegovini ne moraju brinuti jer nije projekt i Hercegovina bez Hrvata. Samo Bosna.

Što se tiče tzv. bosanske mržnje, uz koju bi Jeleč stavio i hercegovačku, treba kazati kako je Ivo Andrić pisao o ljudima koji prebivaju na zemljopisnom prostoru Bosne, a ne u državi Bosni i Hercegovini. Samo je jednom pisao Andrić o Hercegovcima. U pripovijesti "Ispovijest" o Ivanu Bušiću, hajduku, znamenitom Roši harambaši.

Tekst u kojem Ivo Andrić spominje "bosansku mržnju" vjerojatno je najbolje opisao Ivan Lovrenović:
"Melankolična slika sarajevskih tornjeva i satova impresivna je književna slika… To je tako, bez prigovora i primjedbe, sve dok sliku čitam u njezinom mediju… Tako čitana ona ima snagu doživljaja, a ne sadrži mjerodavnost političkog argumenta. Ali, ne može se osporiti pravo da se ona čita i drukčije: kao kulturološki, povijesni, ili čak politički tekst. Dok jedan čitatelj Andrićev tekst može doživjeti kao dokaz 'nekad vidljive i otvorene, a nekad nevidljive i podmukle' mržnje, drugi", piše Lovrenović, "s mnogo dobrih i istinitih razloga, kako je slika sarajevskih hramova, koji stoje na samo stotinu metara jedan od drugoga, svjedočanstvo tolerancije, uzajamnosti i priznavanja drugoga." Zašto bi netko bio kriv zato što gleda svojim očima? Ili bi svi morali imati isti oblik i boju očiju i dioptriju minus jedan.

Prije nego što dođemo na kraj teksta o "bosanskoj mržnji" koju Lovrenović uvijek piše pod navodnicima, a Jeleč ne, citirati ću tekst Svjetla riječi iz 2011. godine:

"Mediji su u ovoj zemlji najveći proizvođači laži i manipulacija, širitelji mržnje i podjela, gušitelji slobode mišljenja i kritičkog govora, difamatori neistomišljenika…" Na kraju teksta Petra Jeleča o bosanskoj mržnji piše: "Pavkovićeve su novine inače zadnjih godina optuživale pojedine ljude kako navodno dijele Hrvate u BiH, a to nitko tako ustrajno ne čini kao upravo 'dvorski' novinari ovoga privatnog biltena Dragana Čovića. Budući se groze svega što nosi atribut bosanski, počeli su tako koristiti besmislen termin Hrvati Bosne i Hrvati Hercegovine, jer prema njihovim suludim teorijama ne postoje nikakvi bosanski Hrvati i hercegovački Hrvati, kako su često pisali, budući da taj termin navodno sugerira sumnjivo izdvajanje bosansko hercegovačkih Hrvata iz cjeline jedinstvenog hrvatskog naroda. Sva sreća pa je ta kovanica propala i nije zaživjela u javnosti jer je totalno nezgrapna, ahistorijska i besmislena. A gospodin Pavković koji optužuje ljude iz Hrvatske da pitanjem 'Što ima u Bosni' postaju dio opasnog projekta Bosne bez Hrvata, trebao bi znati da taj projekt najbolje i najustrajnije razvija njegov šef Dragan Čović, i novine koji oni zajedno uređuju, jer je stranka koju vodi mostarski sokol glavni krivac što je Bosna ostala i svaki dan ostaje bez toliko Hrvata. Zbog tolikih popljačkanih poduzeća i tvornica u sredinama u kojima vlada "stožerna stranka" i zbog strahovlade koja je uspostavljena na tim područjima, udareni su sigurni temelji daljnjem osipanju Hrvate ne samo iz Bosne nego i iz Hercegovine."

Zbog ovih optužbi i tako "lijepih" riječi pisana je i cijela kolumna.

Vrijedi usporediti pisanje Svijetla riječi iz 2011. godine s krajem teksta gospodina Jeleča. Pokušajte naći poveznicu između naslova teksta i strahovlade stožerne stranke. Stožerne pišem bez navodnika jer ona stvarno to i jeste. Razmislite o izričajima: "dvorski" novinari, privatni bilten, groza od svega što nosi atribut bosanski, nezgrapno, suludo, besmisleno, mostarski sokol itd. i prisjetite se poslanice sv. Pavla Efežanima: "Zato odložite laž i govorite istinu, svaki svojemu bližnjemu, jer smo udovi jedni drugima."

Koji je naziv besmisleniji: Hrvati Bosne i Hrvati Hercegovine, ili bosanski Hrvati i hercegovački Hrvati.

Kolumnisti Svijetla riječi uporno nas dijele na hercegovačke i bosanske Hrvate, za sve nedaće Hrvata optužujući HDZ i Hercegovce. Čak i za "zločine nad bosanskim Hrvatima". Pitanje njima: Gdje i kakve? Opišite ih! Zašto nas suprotstavljate jedne drugima? Zašto prizivate zloduha razdora? Tko dijeli Bošnjake na hercegovačke i bosanske? Nitko. Tko dijeli Srbe na hercegovačke i bosanske? Opet nitko! Tko dijeli Hrvate u RH na slavonske, baranjske, međimurske, ličke itd.? Nitko. Je li Hrvat kada putuje iz Hercegovine u Bosnu do tunela na Ivanu hercegovački a po izlasku iz tunela bosanski Hrvat? Je li bljeskom sunca na Ivanu bosanski Hrvat kad ugleda Hercegovinu postao hercegovački? Ili su oni jednostavno samo Hrvati kao što su i bili i biti će. Hrvati (iz) Bosne i Hrvati (iz) Hercegovine.

Zar nismo udovi jedni drugima? Kao vjernik kršćanin gospodin Jeleč je nebrojeno puta čuo dio teksta poslanice sv. Pavla Kološanima: "Podnosite jedni druge i dobrostivo opraštajte međusobno, ako tko protiv koga ima nešto što je za ukor!"

Jelečeva tvrdnja kako projekt Bosna bez Hrvata najbolje i najustrajnije provodi stožerna stranka i njeni čelnici koju "ne drži ni zere". Jesu li oni rekli: "Neka mi netko dokaže da su ikakvi Hrvati u Bosni postojali prije 19. stoljeća!"? Nisu! Jesu li oni kazali kako je najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu "ponovno uspostavljanje onoga reda stvari koji joj je stoljećima omogućavao normalan život i hod kroz historiju, bez velikih potresa i nesloge među njenim različitim stanovnicima."? Slobodno čitajte onodobni turski red stvari. Nisu! Jesu li oni autori teze kako su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nema svoju državu? Nisu!

Sve su to rekli pokretači projekta Bosna bez Hrvata. Ako gospodin Jeleč želi razbistriti um Hrvata neka kaže kako, čime i na koji način Večernji list i HDZ zajedno najustrajnije provode velikobošnjački projekt Bosne bez Hrvata. Bolje od njegovih pokretača. I iz tog svog projekta izbacili su Hercegovinu. Ostati ćemo! "Neka znaju da nas ima".

Jesu li poduzeća pljačkana samo u područjima kojima vlada HDZ? Jesu li oni krivi što se "glasovita multietničnost Sarajeva može naći samo na osmrtnicama i pogrebima a rapidno kopni iz rodnih listova i školskih upisnica"? Jesu li oni krivi što je Sarajevo mjesto gdje se najviše krše ljudska prava? Jesu li Konjic, Bugojno, Zenica, Vareš, Kakanj ostali bez Hrvata zbog HDZ-a i Večernjeg lista? Tko je kriv što Hrvata nema u Republici Srpskoj? Najbolji odgovor na ta pitanja čitatelji će sami naći.

Nešto o klevetnički izmišljenoj "grozi svega što nosi atribut bosanski".

Nitko živ ne grozi se od svega što je bosansko. I u Bosni ima tako mnogo lijepih stvari, dobrih i poštenih ljudi. Za ponos. Ali novokomponirani pridjevak bosanski tamo gdje mu mjesto nije, podozriv je. Na primjer bosanski stećak, a stećaka najviše u zemlji Hercegovoj i ne razlikuju se od stećaka u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Ili bosanski patrioti – ako su patrioti bosanski onda u Hercegovini nema patriota. A oni su zaustavili tenkove ispred Širokoga Brijega, oni su branili Ravno kada to nije bio "naš bosanski rat", oni su u lipnju oslobodili dolinu Neretve i Stolac, a nisu patrioti. Ili bosansko državljanstvo i bosanska putovnica – Bosnu je fet učinio El Fatih, a tko to još ima Tvrtkovu putovnicu? I državljanstvo i putovnica mogu biti samo bosanskohercegovački! Tu su još bosanski um, bosanska politička ekonomija, bosanski narod (jednina), odgoj mladih u duhu Bosne, Neretva bosanska rijeka!, bosansko more, a more u Hercegovini itd.

Na kraju samo jedna misao Dželaludina Rumija: "Znaj tko na ovom svijetu sije trnje, takvoga nećeš naći u ružičnjaku. Ako mu ruža dođe u ruke postane trn."

Stojan Nikolić [ dnevnik.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari