Hrvatska smanjuje braniteljske naknade za 10%

tabla

Problematika sa 10.009 pripadnika HVO-a s "Južnog bojišta", kojima je Hrvatska ukinula status branitelja, još uvijek nije niti blizu rješenja, jer predstavnici Vlade RH nisu ponudili nikakve pisane dokaze da se mirovine navedenim braniteljima neće dirati. Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB, potvrdio nam je kako su branitelji, uz prisutnost predstavnika Ministarstva obrane BiH, ranije ovog mjeseca imali sastanak s ministrom branitelja RH Predragom Matićem, ali niti tada se stvari nisu pomakle niti milimetra bliže konačnom rješenju.
"Nažalost, do sada nismo dobili nikakva jamstva da se mirovine pripadnika HVO-a neće ukidati. Od izbijanja problema, pripadnici HVO-a uredno primaju svoje mirovine i jedino što želimo jesu jamstva kako će se tako i nastaviti", istaknuo je Radić.

Smanjenja naknada

Također, on je još jednom ponovio kako oni od prvog dana traže da se u razgovore uključe Mirando Mrsić, ministar socijalne politike RH, i Ante Kotromanović, ministar obrane RH, kako bi s njima vidjeli na koji način će se njihova problematika rješavati kroz mirovinski sustav i sustav MORH-a. Kako do toga nije došlo, predstavnici HVIRD-e uputili su novi zahtjev za razgovore. Kada je u pitanju braniteljska populacija, važno je napomenuti da će se svim braniteljima koji naknade primaju iz hrvatskog proračuna, kako sada stvari stoje, od nove godine iste smanjiti za deset posto.
"Ministar Matić već je obavijestio udruge u Hrvatskoj kako će se zbog ušteda ići u smanjenja mirovina i naknada. Smanjenje se odnosi i na pripadnike HV-a i na pripadnike HVO-a. Mi smo, kao i udruge iz Hrvatske, protiv smanjenja, jer ima i drugih načina ušteda", rekao nam je Radić. S obzirom kako se u susjednoj zemlji već dulje vrijeme smanjuju primanja brojnih kategorija stanovništva, teško da će ista sudbina zaobići i branitelje.

Kronologija problema

Podsjećanja radi, cijela problematika oko 10.009 pripadnika HVO-a pojavila se u rujnu, kada je Ministarstvo branitelja bez ikakve najave izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida, koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske. Inače, radi se o pripadnicima HVO-a s "Južnog bojišta", kojima su tadašnji pomoćnici ministra obrane RH Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs izdali potvrde da su bili pripadnici Hrvatske vojske i potvrde o načinu stradavanja. Na taj način stvoreni su uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Hrvatske. Navedena rješenja bila su jedini način da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji te su ona zadržana u MORH-u i nikada im nisu dostavljena. Međutim, prije nekog vremena dio rješenja netko je uspio iznijeti iz MORH-a te je dvjestotinjak branitelja HVO-a tužilo Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji, što je na noge podiglo tamošnju vlast.

Ministar Predrag Matić tvrdi kako je upravo zbog svega toga odlučio ukinuti status RVI-ja za svih 10.009 pripadnika HVO-a. S druge pak strane, odvjetnici koji zastupaju branitelje tvrde kako pripadnici HVO-a imaju sve dokumente koji jasno i nedvosmisleno dokazuju kako imaju sva prava kao i Hrvatska vojska te da sve što u posljednje vrijeme radi Ministarstvo branitelja ima elemente kaznenog djela. Isto tako, kategorični su u ocjeni kako niti jedan pripadnik HVO-a neće izgubiti svoja prava ako tuži Hrvatsku pred Upravnim sudom.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari