"Devedesetka" u prosincu odlučuje o odnosu s HDZ-om

šu šu

Kriza vlasti u Hercegbosanskoj županiji koja se manifestira kroz vrlo loš odnos dvaju HDZ-ova u vlasti, a koja je nedavno kulminirala zahtjevom SNSD-a za rekonstrukcijom Vlade i izbacivanjem "devedesetke" iz vlasti što je podržao i HDZ BiH, čini se da je ubrzala proces definitivnog određenja vrha HDZ-a 1990. spram budućeg odnosa s HDZ-om BiH kao i ulogom Hrvatskog narodnog sabora.

Iako se posljednjih mjeseci o tomu malo govorilo zbog potrebe da dvije stranke zajedno nastupaju u procesu provedbe presude "Sejdić – Finci", stanje u HBŽ-u kap je koja je prelila čašu te će odnosi na relaciji HDZ BiH – HDZ 1990. idućih dana na temeljitu reviziju, a kroz analizu će se, doznajemo, doći do odgovora na pitanje treba li nastaviti gasiti požare na terenu u svrhu očuvanja kakve-takve suradnje u vlastima ili će se pak zauzeti odlučniji stav da se stranka distancira od HDZ-a BiH u većini dnevno-političkih pitanja, osim onih koji se tiču nacionalnih interesa.

Odnos prema HDZ-u BiH

Naš izvor potvrdio nam je kako je u prvoj polovici prosinca predviđeno održavanje Središnjeg odbora HDZ-a 1990. na kojem će se naći niz aktualnih tema, s posebnim naglaskom na odnos prema HDZ-u BiH i famoznom koalicijskom sporazumu, što će svakako utjecati i na djelovanje stranke uoči i tijekom nadolazeće predizborne kampanje.
Drugim riječima, tada bi se trebalo znati hoće li "devedesetka" krenuti s realizacijom nauma da razvije autonomnije političko djelovanje i pokuša biti korektiv dosadašnjoj službenoj politici Dragana Čovića i HDZ-a BiH, odnosno alternativa oko koje će se okupljati i druge političke snage. Radi se o planu koji je donesen još na izbornom saboru stranke u srpnju ove godine, no isti do sada nije dobio priliku za razvijanje upravo zbog činjenice da su vodstva dvaju HDZ-ova bila prezauzeta radom na prijedlozima za provedbu presude "Sejdić – Finci" što je ipak prioritet broj jedan oko kojeg ne bi trebalo biti spora bez obzira na međusobne trzavice.

Reforma HNS-a?

Međutim, upravo je zbog takvih nacionalnih pitanja do sada HDZ 1990. bio čvrsto u zagrljaju HDZ-a BiH te se svaki pokušaj samostalnijeg političkog djelovanja često amortizirao nakon čega je puštena priča o tri modela buduće suradnje od kojih je jedan uključivao i ujedinjenje.
Takvo što nije dobro primljeno u vrhu i članstvu "devedesetke", jer su planovi doneseni uoči i nakon sabora pretpostavljali ispravljanje kičme HDZ-a 1990. na terenu, odnosno samostalni nastup na izborima. I sam lider HDZ-a 1990. Martin Raguž to je neizravno otkrio kazavši nedavno kako svaka stranka ima svoje političke ciljeve i ambicije za sljedeće izbore, koji pak ne trebali dovesti u pitanje nacionalne ciljeve. A upravo će se i pitanje suradnje oko nacionalnih interesa kroz Hrvatski narodni sabor naći na stolu tijekom sjednice Središnjeg odbora, pri čemu ne treba isključiti i pokušaj redefiniranja načina djelovanja i rada te institucije. Javna je tajna da HDZ 1990. već duže vrijeme zagovara reformu HNS-a, smanjenje Čovićevog utjecaja te proširivanje i na druge hrvatske stranke, kao i uključivanje svih društveno-političkih snaga kako bi HNS prestao biti okvir za dominaciju jedne političke opcije već mjesto konsenzusa i okupljanja.

Vlada ipak ostaje?

Kada je pak u pitanju rješenje krize u Hercegbosanskoj županiji, naši sugovornici tvrde kako postoje velike šanse da se Vlada ipak održi u ovom sastavu (dva HDZ-a, SDA i SNSD) s tim da će ona do kraja mandata ipak raditi nužne tehničke stvari, što i ne čudi s obzirom da je vlast u toj županiji formirana na nejasno definiranim odnosima samo kako bi se izbjegao krah pred kojim se HBŽ našao nakon izbora 2010. Naime, u ovom trenutku, procjene su, ne postoji dovoljno ruku u Županijskoj skupštini za rekonstrukciju Vlade.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari