Grudama i Posušju prijeti obustava braniteljskih naknada

poza

Revizija branitelja koja od samog početka izaziva brojne nedoumice, otpore i blokade polako, ipak, dolazi na svoje i počinje se provoditi u punom kapacitetu na području cijele Federacije, kazao nam je Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida. Najviše problema oko revizije bilo je u Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje je dolazilo do niz otpora reviziji, navodeći kako se ona ne provodi zakonito.

"Mogu kazati kako je revizija počela u općini Široki Brijeg, gdje sve ide po planu. Postignuti dogovor precizira da jedna osoba iz općine nadgleda cijelu reviziju. Uz to, postoji i usmeni dogovor s načelnikom općine Ljubuški da se otkoči cijeli proces, i nema razloga da ne vjerujem kako će sve teći bez problema", istaknuo je Helez.

Istinski branitelji

Naime, on navodi kako je u Ljubuškom dolazilo do određenih blokada, pa su u federalnom ministarstvu bili prisiljeni podnijeti i prekršajne prijave, nakon čega je, ipak, cijeli proces otkočen. Helez navodi kako je razgovarao s načelnikom općine Ljubuški Nevenkom Barbarićem i dobio obećanje da će revizija krenuti.

"Određenih problema još uvijek imamo kada su u pitanju općine Posušje i Grude, jer još uvijek postoji otpor prema reviziji. Nažalost, moram kazati kako tim općinama prijeti obustava isplata braniteljskih naknada ukoliko se ova situacija ne riješi do obračuna braniteljskih naknada", naglasio je Helez. Prema njegovim riječima, oni će i ovaj tjedan kontaktirati tamošnje predstavnike vlasti kako bi pokušali naći "zajednički jezik", kako pravi i istinski branitelji ne bi ispaštali. Federalni ministar kaže kako je svima jasno kako u općini Posušje ima mnogo onih koji ne zaslužuju braniteljske naknade i kako se tome mora stati na kraj. Jasan je u ocjeni kako će lokalne vlasti biti odgovorne ukoliko bude blokirana isplata naknada, te se iskreno nada da do toga neće doći.

Bez favoriziranja

Uz to, rekao nam je kako, prema informacijama koje on ima s terena, većina udruga proisteklih iz HVO-a na području ZHŽ-a nema ništa protiv revizije, odnosno da se jednom zauvijek vidi tko su to pravi, a tko lažni branitelji.
"Iskreno mi je jako žao što dolazi do problema u ZHŽ-u, jer smatram da za to ne postoji niti jedan razlog. Proces revizije nikoga neće zaobići niti je netko u povlaštenom položaju, tako da će svi oni koji ne zaslužuju primati braniteljske naknade biti i isključeni iz prava, bez obzira iz koje komponente dolazili i s kojeg dijela Federacije", kazao je Helez. Prema tome, iz svega je jasno kako još uvijek ima određenih problema kod provođenja revizije branitelja, ali čini se kako se oni sve više i više otklanjaju.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari