Detalji optužnice protiv Živka Budimira

u uredu

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, nikada nije potpisao odluku o pomilovanju osuđenog Adija Karića iz Sarajeva, ali mu Tužiteljstvo BiH to stavlja na teret uz naznaku da "Tužiteljstvo misli da je to trebao potpisati na dan kada je uhićen".

Režirani spektakl

Ovo je tek jedan detalj iz optužnice protiv predsjednika Federacije Budimira koju je sastavilo Tužiteljstvo BiH. Ona će biti upućena Sudu BiH na potvrđivanje, međutim, pod velikim je upitnikom hoće li biti prihvaćena! Bolje upućeni kažu da neće biti iznenađenje ako se Sud BiH proglasi nenadležnim za cijeli ovaj slučaj.

Naoružani pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 26. travnja ove godine upali u zgradu Predsjedništva BiH, u kojoj je i ured predsjednika Federacije, i uhitili Budimira. Bila je to spektakularna akcija, čiji je svaki dio, pokazalo se, unaprijed dobro izrežiran. Odveli su Budimira iz ureda i s lisicama na rukama prebacili u zgradu SIPA-e. Već sutradan mu je određen jednomjesečni pritvor i prebačen je u zatvor u Mostaru.

Budimiru je stavljeno na teret da je nezakonito donosio i potpisivao odluke o pomilovanjima osuđenika i da je to činio bez konzultacija i suglasnosti s potpredsjednicima Federacije Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom. Međutim, Ustavni sud BiH je donio presudu kojom se Budimiru ukida pritvor i u kojoj stoji da Zakon o pomilovanjima FBiH nije propisao da je mišljenje potpredsjednika Federacije obvezujuće za predsjednika na bilo koji način. Na osnovi takve odluke Ustavnog suda, Budimir je pušten iz pritvora u kojem je proveo skoro mjesec dana i odmah se vratio poslu i obvezama predsjednika Federacije. Zahtjevi stranaka parlamentarne većine (SDP, dva HDZ-a i SBB) da Budimir odmah bude smijenjen ili da podnese ostavku nisu imali nikakve osnove i svi pokušaji i nastojanja da ga se riješe bili su bezuspješni.

Tužiteljstvo BiH je 26. travnja službeno priopćilo da je po njegovom nalogu tog dana SIPA izvela tri akcije kodnih naziva – "Patriot, "Memory" i "Pravda", s ciljem obračuna s organiziranim kriminalom, neovlaštenom trgovinom narkoticima, protuzakonitim posredovanjem, primanjem i davanjem mita, zlouporabe položaja ili ovlasti i korupcije. Uz Budimira, tada je uhićeno još 18 osoba.

Upitna nadležnost

Prema optužnici, Budimiru se na teret ne stavlja organizirani kriminal kako se stalno pričalo, nego zloporaba položaja ili ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje. Time se dovodi u pitanje nadležnost Tužiteljstva BiH u cijelom tom slučaju, ali i nadležnost Suda BiH. Naime, državno Tužiteljstvo je nadležno za provođenje istraga za kaznena djela za koja je nadležan Sud BiH. Sud BiH je nadležan za kaznena djela organiziranog i gospodarskog kriminala, korupciju i ratne zločine. Upravo zato, kažu pravni eksperti, realna je mogućnost da se Sud BiH proglasi nenadležnim u ovom predmetu i da slučaj "Budimir i drugi" bude predan nekoj nižoj pravosudnoj razini.

Kako god se ovo završilo, treba očekivati da će Budimirovi politički protivnici u idućoj godini koja je izborna "mahati" optužnicom.

Uz Budimira, optužnicom Tužiteljstva BiH tereti se još šest soba - Zoran Mikulić, Hidajet Halilović, Petar Barišić, Saud Kulosman, Admir Kulovac i Željko Asić. Mikuliću se stavlja na teret da je mimo odluke Komisije za pomilovanja, iz njemu znanih razloga, dostavio Budimiru prijedlog da Mersed Hodžić bude pomilovan tako što će mu se zatvorska kazna smanjiti za tri mjeseca. Halilović, Barišić, Kulosman i Kulovac se optužuju da su posredovali kod pomilovanja određenih osoba i primali novac za to. Halilović je, uz to, optužen da je nezakonito pomilovao Marija Subašića i da je iz kaznene evidencije izbrisao ime Alije Delimustafića. Asiću se stavlja na teret da je, po dogovoru s Budimirom, intervenirao kod rukovodstva Elektroprivrede HZ HB u Mostaru da zaposli jednu ženu za što je ona navodno nekoj drugoj osobi dala 5000 maraka. Zanimljivo je da ta žena nikada nije dobila posao u Elektroprivredi HZ HB i da je Asić osobno uopće ne poznaje.

Najviše točaka optužnice odnosi se na Budimira, ali nema konkretnih dokaza da je primio novac za pomilovanja, dakle, da je uhvaćen u trenutku dok prima mito ili da su mu pronađene obilježene novčanice. Uz to, u optužnici se umjesto preciznih osobnih podataka o pojedinim pomilovanim osobama spominju samo njihovi nadimci!

Među točkama optužnice protiv Budimira zanimljiva je ona o – odijelima. Kako se navodi, on je tijekom boravka u Washingtonu kupio dva sakoa i dvoje hlače i to je plaćeno 260 dolara, "čime je federalni proračun oštetio za 494 marke". Kako doznajemo iz svojih izvora, Budimir je tužiteljima objasnio da je izgubljena njegova prtljaga tijekom puta u Ameriku i da je bio prinuđen kupiti odjeću. Optužen je i da je, bez ovlasti generalnog direktora Elektroprivrede HZ HB da potpisuje račune u njegovo ime, konobaru u jednom restoranu u Jajcu kazao da će ceh od 847 maraka platiti ta kompanija i na račun je upisao ime "Krešić N". Neslužbeno doznajemo da iz Elektroprivrede HZ HB nisu osporili plaćanje tog računa.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari