Vlada u obnovu škola ulaže 4.200.000 maraka

Za obnovu školskih zgrada koje su nužne kako bi se u rujnu pokrenulo devetogodišnje obrazovanje Vlada Zapadnohercegovačke županije planira uložiti oko 4,200.000 maraka.

Sredstva će biti osigurana iz dugoročnog kreditnog zaduženja. Projektom obnove i rekonstrukcije bit će obuhvaćene sve škole u sve četiri općine u kojima ne postoji adekvatan prostor za izvođenje nastave.

Krajnji rok ova godina

Prema riječima resornog ministra Vjekoslava Čambera ova godina je krajnji rok za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u ovu županiju.

“Bez obzira na tijek radova devetogodišnje obrazovanje starta sljedeće školske godine, kada će u prve razrede biti upisane dvije generacije učenika”, kazao je Čamber.

Dodaje kako je izrađen troškovnik za sve škole, te da se radi o minimalnim sredstvima s kojima bi se problemi mogli riješiti za iduće tri godine.

“S ovim sredstvima bi se poglavito riješila dva najveća problema, a to je problem prostora u školama u općini Široki Brijeg i Posušje”, ističe Čamber.

Naglašava kako ova županija već ima kompletan plan i program od prvog do devetog razreda, također su utvrđeni udžbenici koji će se koristiti, te dokument po kojem se izrađuju nastava sredstva i pomagala. Važno je naglasiti da se novi nastavni plan i program u 70 posto poklapa s planom koji se koristi u školama u Hrvatskoj, tako da se neće dovesti u pitanje eventualni budući nastavak školovanja naše djece u RH. Čamber je istaknuo i kako se intenzivno radi na obučavanju nastavnih kadrova koji će preuzeti djecu koja se upišu u devetogodišnje obrazovanje.

Općine trebaju osigurati prijevoz

Čamber dodaje i kako se u proces uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja trebaju uključiti i općine, te da su već održani sastanci sa svim načelnicima osim Viktorom Marićem, načelnikom Gruda. Ministarstvo od općina traži isključivo da osiguraju adekvatan i kvalitetan prijevoz za djecu koja će u rujnu krenuti u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja.

“Osnovni razlog zbog kojeg mi uporno zagovaramo devetogodišnje obrazovanje je ponovno objedinjenje planova i programa za svu djecu hrvatske nacionalnosti u BiH, a ovo je ujedno i jedinstvena prilika za obnovu školskih zgrada”, zaključio je Čamber.

Marija Medić [Dnevni list]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari