Lijepi snovi - konferencija o otvaranje milijun novih radnih mjesta u regiji

rudari

Strategija "Jugoistočna Europa (JIE) 2020" Vijeća za regionalnu suradnju treba biti usvojena ovog četvrtka, 21. studenoga 2013. godine na ministarskoj konferenciji Investicijskog povjerenstva za jugoistočnu Europu u Sarajevu. Otvaranje milijun novih radnih mjesta u jugoistočnoj Europi do 2020. predstavlja najvažniji cilj strategije nazvane i "Radna mjesta i prosperitet u europskoj perspektivi".

Povećanje BDP-a

Na skupu će se okupiti ministri gospodarstva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i bivše jugoslavenske republike Makedonije, predstavnici Europske komisije kao i drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa, međunarodnih organizacija te donatorske zajednice.

Strategiju je pripremilo Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju u konzultacijama s vladama zemalja iz jugoistočne Europe, Europskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama nakon što su mu taj mandat povjerili ministri gospodarstva zemalja regije.

Cilj strategije "JIE 2020" je poboljšanje uvjeta života u regiji i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pozornosti, pri čemu se pobliže prati vizija strategije Europske unije "Europa 2020". Strategijom se naglašava zajednička vizija zemalja JIE da se do 2020. godine otvori do milijun novih radnih mjesta i to tako što će se povećati stopa zaposlenosti s 39 posto na 44 posto, više nego udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet i to s 94 na 210 milijardi eura, povećati BDP po glavni stanovnika u regiji sa sadašnjih 36 posto na 44 posto europskog prosjeka te uvećati broj visokoobrazovanih ljudi za njih 300.000 u sklopu radne snage.

Ugledni sudionici

Ministarsku konferenciju će otvoriti glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Goran Svilanović, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević-Dizdarević i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen. Predsjedatelj konferencije su vlasti Bosne i Hercegovine i Vijeće za regionalnu suradnju.

Službeni jezik ministarske konferencije i konferencije za tisak bit će engleski uz osiguran prijevod na službene jezike Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari