Počinje glavni pretres u predmetu Mate Šimić i drugi

u sudnici

Početak glavnog pretresa u predmetu Mate Šimić i dugi pred Odjelom II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine zakazan je za danas.

Sud BiH 11. listopada potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Mate Šimić tereti da je počinio produženo kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama te kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti.

Optuženi Blago Šimić tereti se da je počinio produženo kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da su optuženi od 2004. godine do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe s područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana-skank, koja je proglašena opojnom drogom i čiji promet je važećim zakonskim propisima zabranjen.

U optužnici je navedeno i da je 17. prosinca 2012. godine u kući u Grudama koju koriste optuženi pronađeno 10,50 kilograma opojne droge marihuana-skank, koju su optuženi imali namjeru prodati njima poznatim osobama u Republici Hrvatskoj za ugovoreni i njima poznati iznos novca.

Istoga dana u njihovoj kući pronađeno je i jedanaest štapina eksplozivne materije "kamniktit" i "vitezit", koja u svom kemijskom sastavu sadrži trinitrotoluol (TNT), nitroglicerin (NG) i amonijačni jon, koju su optuženi nabavili na neovlašten način, a čije je nabavljanje, držanje i promet zabranjeno važećim zakonskim propisima.

Optuženi Mate Šimić se tereti i da je 30. studenog 2011. godine, na području općine Grude ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačke županije, tako što ga je pozvao mobilnim telefonom i zaprijetio mu da će, ukoliko ga ne ostavi na miru, dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će njega vezati i natjerati da sve to promatra, što je Zoran Galić shvatio vrlo ozbiljno kao ugrožavanje njegove osobne sigurnosti i sigurnosti članova njegove obitelji, priopćeno je iz Suda BiH.

Suđenje je počelo u 09.00 sati.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari