Osim uspomene na HZHB što vlast slavi danas?

govor

Kroz dva govora, predsjednika Skupštine Ante Mišetića – Sove i premijera Zdenka Ćosića, na proslavi Dana ŽZH, mogu se osjetiti dva razvijeno različita politička profila, koja pripadaju istoj stranci,  nejednakog vokabulara i shvaćanja realnosti političkog trenutka.

Imate političara koji su, malo je reći izgubljeni u vremenu i prostoru, ima onih koji su stranački odani, ali realni, a malo je onih koji u svoje političko djelovanje mogu dodati profesionalno znanje. Kombinacija političkog kontinuiteta i profesionalnog znanja je više nego potrebna među Hrvatima BiH, ali nažalost sve je više političkih mediokriteta i nesposobnih političara na iznimno važnim funkcijama.

Nepoštivanje prava i nedostatak zakonodavstva su uništili HZHB

Ne ulazeći u detalje i prepričavanje brzinskog sabora u Grudama kada je utemeljena HZHB, dovoljno je kazati da je tamo napravljena katastrofalna pogrješka. Ona se ogleda u tome da je HZHB tada postala država sa svim obilježjima, ali ne i s onim najznačajnijim. Nije donijet pravni temelj za njeno egzistiranje, a to je Ustav.

Ante Mišetić – Sova je po struci pravnik, s ushićenjem priča o hrvatstvu, narodnim interesima, prije tri godine je obećao obilje sunca u Hercegovini i sada priča o našoj snazi da nas nitko ne može uništiti, a zapravo i on je dio političkog kotača koji vozi ZHŽ na felgi.

Svojim trivijalnim i prostim narodnjačkim politikantstvom pokazuje stupanj razvoja politike u Hrvata BiH, a on je gotovo istovjetan u svim strankama.

Biti predsjednik zakonodavnog tijela je najvažnija pozicija, a na njemu počiva i razvoj pravnog okvira za funkcioniranje vlasti. Kod nas je to Mišetić – Sova.

Skupština ZHŽ već tri mjeseca ne radi

Gotovo stotinu dana nije održana sjednica Skupštine ZHŽ. Zastupnici uredno primaju plaće, ne rade ništa i ono zakona što je donijeto bili su rezultat političke prisile, veliki dio njih je pravno nakaradan, a mali broj je onih napravljenih s uvažavanjem prava i struke.

Profesionalni zastupnici svakog mjeseca imaju plaću od 2.400 KM, na sjednicama su većinom nepripremljeni, ali u svojim lokalnim zajednica vrijeme troše učvršćivajući vlastite fotelje i radeći političke spletke, kao da su «stranački Einsteini».

Rad i rezultati Skupštine ZHŽ su profesionalizam Ante Mišetića – Sove. Bilo bi lijepo nabrajati uspjehe ovog zakonodavnog tijela, ali njih nema. S toga se neuspješna politika skriva narodnjačkim populizmom, koji ježi i ubrzava krv, sa zadatkom strašenja narodne mase za potrebe novih izbora.
Ta vremena su prošla još 1996. godine, od koje se među Hrvatima do danas ništa nije promijenilo. 

Realnost Zdenka Ćosića

U zadnjih godinu dana imao sam nekoliko podužih razgovora s premijerom i moram priznati da se radi o dosta blagom i elokventnom političaru. Sjećam se njegovih oštrih stranačkih nastupa 2010. godine, ali sam zapažanja da je Ćosić danas puno realniji u svom govoru, stabilniji u pogledima prema društvenim tendencijama i politički različitiji od još uvijek zapjenjenih Hrvata.

Taj razvoj političkih shvaćanja se danas događa u samo jednom dijelu političkog establišmenta HDZBiH, pa su sadašnji sukobi unutar ove stranke upravo izraz različitosti shvaćanja politike, točnije bitka političke ruralnosti i bahatosti sa iskustvom i potrebom promjena u politici stranke.

Kad se pogleda sastav Vlade ŽZH, nju čine većinom nekompetentni ministri, postavljeni po načelima raspodjele pozicija po općinama, a iz općina je postavljeno puno nestručnih osoba, koja su srozali gotovo polovinu ministarstava.

U sredini obdarenom nestručnošću i političkim trivijalizmom teško je raditi. Zato premijeru Ćosiću preostaje malo manevra za poboljšanje rada Vlade. Dobro je da je realan i svjestan sadašnjeg stanja.

Ti.B.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari