Predstavljena knjiga o hercegovačkim sestrama franjevkama

predstavljanje

U Grudama je započelo obilježavanje Dana općine, a tim povodom u grudskoj kinodvorani je upriličeno predstavljanje knjige sestre Natalije Palac "U Knjigu života upisane". Riječ je o nekrologiju koji na 364 stranice donosi životopise 162 sestre koje su preminule u 114 godina od dolaska i djelovanja Školskih sestara franjevki u Hercegovinu. Predstavljanju je nazočila rodbina preminulih sestara, sestre, svećenici kao i brojni prijatelji iz javnog i kulturnog života.

Poteškoće

Na početku je okupljenima pozdravnu riječ uputio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, koji je izrazio oduševljenje što je kao prvi događaj povodom dana općine Grude upriličeno predstavljanje knjige sestre Natalije o preminulim sestrama, među kojima je pronašao i člana svoje obitelji.

Dinamiku rada i nastajanja knjige predstavila je sama autorica, koja se posebno osvrnula na poteškoće na koje je nailazila u prikupljanju građe, navodeći oskudnost i nedostatak pisanih izvora za razdoblje do Drugog svjetskog rata i desetak godina poraća zbog kojih su nekrologiji sestara umrlih u tom razdoblju pisani uglavnom po sjećanju i pripovijedanju.

Znak zajedništva

Kazala je kako je nastojala doći do informacija i od najstarijih živih sestara. Nažalost, samo njih dvije-tri iz provincije i jedna iz bosanske-hrvatske provincije mogle su joj ponešto reći. Druge sestre u visokoj dobi su, uglavnom, umrle prije nego je počela ovaj posao. Naglasila je kako je određene vrijedne podatke našla izvan provincijalnog arhiva, a prema njezinim riječima, dragocjene su joj pri pisanju bile i zapisane uspomene nekih naših sestara. Kao najveću poteškoću istaknula je usporedbu osnovnih životopisnih podataka koji su se, ovisno o izvoru, razlikovali. Istaknula je kako se zbog navedenih problema često osjećala kao da sastavlja mozaik od razbijenih i raspršenih kamenčića.

Zahvaljujući svima koji su joj pomogli pri nastajanju knjige, sestra Natalija je izrazila želju da ova knjiga bude znak zajedništva njih koje su bile dio života zajednice i njih živih, koji još ispisujemo svoju životnu knjigu.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari