Proslavljen dan ZHŽ, Mišetić: "Neće nas uništiti!"

ljubuski.info

U povodu Dana Zapadnohercegovačke županije predsjednik Vlade Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine Ante Mišetić položili su vijence na Trgu žrtava u Širokom Brijegu. Nakon toga održana je svečana sjednica Skupštine i Vlade ZHŽ-a. Predsjednik Skupštine Ante Mišetić pozdravio je sve nazočne te se kratko osvrnuo na povijesni trenutak stvaranja HZ HB.

Neće nas uništiti

“Trebamo napraviti projekciju što bi bilo danas da nije bilo Herceg Bosne. Bi li na današnjim hrvatskim prostorima živjeli Hrvati, bi li brojka od skoro 9000 ubijenih i 285.000 prognanih Hrvata u BiH bio još veći? Zapravo, bi li bez Herceg Bosne uopće bilo Bosne i Hercegovine”, kazao je Mišetić te dodao: “Opstali smo zahvaljujući vjeri u Boga i nadom u bolje sutra". Mišetić se u svom govoru dotakao i  nedavnog popisa pučanstva.

“Nismo nacionalna manjina kako su se neki nadali. Govore nam da nismo za Bosnu i Hercegovinu, a mi se svi ovih godina ponašamo kao jedini iskreni prijatelji ove tvorevine. Kako ne spomenuti sustavno oštećivanje županijskog proračuna nakon popisa pučanstva i to samo na osnovi broja stanovnika. Radi se o iznosu od skoro 5 milijuna maraka na godišnjoj razini. Nije uspjelo mnogima da nas se sustavno uništi i dovede na koljena, pa da prosimo ono što smo sami zaradili, pa neće ni njima”, poručio je Mišetić.

Uspomene na ’90-e

Predsjednik Vlade ZHŽ-a  Zdenko Ćosić se osvrnuo na trenutačnu gospodarsku situaciju u samoj županiji.
“Ovaj dan smo izabrali za Dan županije kako bi evocirali uspomene na ’90-e, na osnivanje HZ HB, ali i sjećanja na hrvatska  stradanja. Naša je županija po procjenama Federalnog zavoda za planiranje razvoja druga po redu po razvijenosti u Federaciji. No, svi bismo rekli da to i ne osjećamo. Puka je demagogija uvjeravati nekoga da mu je dobro kad se tako ne osjećamo jer znamo da imamo objektivnih problema. Imamo objektivnih problema u funkcioniranju sustava, proračuna koji se svakodnevno pokušavaju riješiti na relaciji razgovora sa svim zainteresiranim socijalnim partnerima u našoj županiji”, kazao  je Ćosić nadalje ističući: “Često to spominjemo, ali moramo spominjati da smo zakinuti, ali i diskriminirani. Popis stanovništva je pokazao prema ovim podacima koje imamo da smo sustavno šest godina zakidani u raspodjeli PDV-a”.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari