Radišićani slave svetog Nikolu Tavelića

folklor

Prvi hrvatski svetac i zaštitnik crkve u Radišićima, sveti Nikola Tavelić, bit će svečano proslavljen po 31. put u Radišićima.

Trodnevnica je započela jučer s misnim slavljem u 17 sati, a završava sutra svetom misom za pokojnog fra Vladimira Kozinu, također u 17 sati. U nedjelju svečano misno slavlje održat će se u 11 sati, a predvodit će ga bivši humački gvardijan fra Dane Karačić. Nakon misnog slavlja HKUD Radišići će uljepšati proslavu tradicionalnim hercegovačkim plesovima i gangom. Ovim putem Radišićani pozivaju svoje vrijedne majke i supruge da daju svoj doprinos pripremom kolača, zakuske, uštipaka i ostalih ukusnih poslastica kako bi i ovogodišnja proslava zaštitnika prošla kao i proteklih godina – u miru, veselju, dobroj kapljici i druženju mještana.

Ususret proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića organizirano je čišćenje i uređenje crkve i crkvenog dvorišta.

Radišićani se zahvaljuju svima koji su odvojili od svog vremena kako bi pripremili crkvu za predstojeće slavlje, kao i gvardijanu fra Velimiru Mandiću i ekipi s Humca. Posebna zahvala ide Nediljku Erešu Škici koji je darovao cvijeće iz vlastitog uzgoja. Mjesna crkva sv. Nikole Tavelića svečano je otvorena 17. siječnja 1982. godine kada je fra Dane Karačić, legendarni humački gvardijan, potaknuo Radišćane na izgradnju. Gradnja je započela na Majdenima pod vodstvom fra Kornelija Kordića 22. rujna 1980., a krov je dovršen 9. siječnja 1982. Marljivo se radilo po planu mostarskog inženjera Vinka Galića, skupljalo novac od Kanade do Australije, Radišćani su darivali i svoje dnevnice, a pomagala je i Hercegovačka franjevačka provincija. Istaknuo se i bečki Caritas.

Početkom korizme 1984. nabavljene su slike križnog puta, rad akademskog slikara Ante Schramadeija iz Zagreba. Svaku je sliku dobrovoljno platila po jedna obitelj.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto