Milijan Brkić opet mora na diplomski!

glavobolja

Milijan Vaso Brkić, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice, uskoro će na Policijskoj akademiji MUP-a morati napisati novi diplomski rad i braniti ga ili će ostati bez visoke stručne spreme kao kazne jer je 2010. na prijevaru diplomirao. Tako glasi odluka Povjerenstva Visoke policijske škole, koje je ovih dana okončalo sagu oko prodavanja ispita i falsificiranja diplomskih radova u glavnoj policijskoj školi u državi.

Otkriveno je više od dvadeset plagijatora, među kojima je svakako najpoznatiji Milijan Brkić, bivši zamjenik Ravnatelja policije, a danas glavni tajnik HDZ-a, godinama jedan od najbližih suradnika Tomislava Karamarka.

Brkićeva involviranost dala je cijeloj aferi snažan politički pečat jer se više ne radi samo o skupini policajaca-muljatora, nego o čovjeku koji pretendira na najviše državne dužnosti u slučaju da na vlast u Republici Hrvatskoj dođe HDZ.

Karamarkova desna ruka nekad se zaduživao zbog solarija, a sada je bogataš

Milijan Brkić zv. Vaso kumovao je i imenu kozmetičko - frizerske tvrtke svoje supruge - nazvana je Klobuk MB po njegovom rodnom selu i inicijalima. Dok se prije 10 godina zadužio kod Hypo Leasinga zbog 26.474,88 eura danas je njegov imovinski karton bogatiji za komforni stan u novogradnji, poslovni prostor, luksuzni terenac Tiguan, zemljište...

Milijan Brkić, desna ruka predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, već mjesecima kontroverznim informacijama puni medijske stupce. No, prije nego što su ga počele pratiti optužbe za plagiranje diplomskog rada na Policijskoj akademiji u Zagrebu, što je označeno kao uzrok njegova napuštanja saborske klupe, o njemu se u medijima pisalo i u superlativima. Glorificirajućim tekstovima dominirali su podaci o njegovih deset godina provedenih u specijalnoj postrojbi. U Alfama je tako sadašnji Karamarkov najpovjerljiviji suradnik napredovao od 1991. pa sve do 2001. kada je smijenjen s mjesta zapovjednika. Kao razlog smjene napisano je kako je u tijeku akcije uhićenja generala Mirka Norca, dobio zadatak da pod okriljem noći ode u Sinj i na magistralnoj cesti u Split razbije mirne prosvjede. Tu je zapovijed, kako je objavio Večernji, Brkić odbio unatoč tome što je znao da će izgubiti visoko mjesto u policijskoj hijerarhiji, te je tako započela njegova agonija u MUP-u.

Pisalo se kako ga je pogodilo i to da su njegovi kolege iz policije RH-a od kolega iz Hercegovine, gdje je Milijan rođen, zatražili da provjere je li prva dva razreda osnovne škole zaista završio u rodnom Klobuku. Kako je objavio Večernji "to je kod njega prelilo čašu strpljenja pa je nakon još niza ponižavanja 2003. odlučio napustiti policiju". No, sadržaj jednog dokumenta, javnobilježnički ovjerenog u Zagrebu 23. prosinca 2002., otkriva kako je Brkić prije službenog napuštanja policije već imao definiran poslovni "Plan B". Naime, tada se osobno, zbog nabave novog solarija marke KBL mega sun 7000 Ultra Power, u vrijednosti 26.474,88 eura, zadužio kod Hypo Steiermark Kraftfahrzeug und Maschinenleasing GmbH u Grazu s rokom vraćanja od 4 godine. Taj je dokument ovjerio zagrebački javni bilježnik Mladen Matoš. U trenutku ovjere ugovora, Brkić je još imao adresu u Ulici Ivane Brlić - Mažuranić u zagrebačkom naselju Špansko.

Dani financijske oskudice očito su iza Milijana Brkića

Od tada do danas Brkić je egzistencijalno i stambeno napredovao tako da sada živi u znatno komfornijoj novogradnji u Ulici Pavlenski put u stanu koji je prijavio da vrijedi 1,5 milijuna kuna. Na upit o ovom kreditu Vaso nije želio ništa odgovoriti. No, iz samog oglasa nedvojbeno proizlazi zaključak kako prije 12-ak godina glavni Karamarkov operativac nije mogao nabaviti robu u vrijednosti većoj od 25.000 eura bez duga. Danas su dani financijske oskudice očito iza njega budući da mu proteklih godina nije bio nikakav problem vratiti i višemilijunska zaduženja. Je li tomu pridonio uspjeh u kozmetičko - frizerskoj branši njegove supruge ili nešto drugo, preostaje nam nagađati. No, činjenica je da je njegova supruga vlasnica poslovnog prostora površine 63 metra četvorna u prizemlju novogradnje u Baštijanovoj ulici. Isti je prostor kupila od Hypo banke u rujnu 2002. godine. Zanimljivo je kako je u imovinskoj kartici Brkić naveo da su neto primanja njegove supruge skromnih 64.000 kuna na godinu, što znači da joj je plaća malo veća od 5 tisuća kuna. Budući je u trenutku predaje imovinske kartice u prosincu 2012. kao svoja primanja naveo neto iznos od 220.000 kuna godišnje, jasno je da Vaso službeno zarađuje skoro 4 puta više nego supruga s frizerskim škarama, solarijima te kozmetičkim tretmanima. Ta je primanja inače imao kao zamjenik ravnatelja policije, odnosno Tomislava Karamarka u razdoblju od 5. prosinca 2008. pa do 11. studenog 2011. Samim tim postavlja se pitanje, ako je takva financijska slika u privatnom biznisu Karmen Brkić, kako je uspjela od 2007. do danas zaraditi 189.000 eura za povrat kredita za poslovni prostor. Naime, prema sadašnjim podacima iz vlasničkog e-izvatka ona više nema ni kunu kredita za prostor u kojem posluje njezin Studio Excellence. Inače, Klobuk MB osnovala je u listopadu 2002. ali tvrtka očito nije imala solventnost za kupnju solarija u prosincu iste godine, dok je isti zadužio njezin muž.

Također, iz Brkićeve imovinske kartice vidi se suprugino zaduženje u iznosu od 30.000 eura kod Hypo Leasinga za nabavu luksuznog terenca Tiguan koji je u kartici prijavljen s vrijednošću od 130.000 kuna. Pogledamo li slovenski poučak, vidimo kako je tamošnja Komisija za sprečavanje sukoba interesa i korupcije dovela do pada Janeza Janše i njegove Vlade zbog Janšine nemogućnosti da do kraja objasni porijeklo 200.000 eura. Naime, toliko je ta komisija procijenila da je vrijednost njegovih privatnih imovinskih transakcija koje ne može legalnim prihodima opravdati.

U duhu procesa provincijalizacije: HDZ (Klobuk MB)

No, kako taj model provjere porijekla imovine dužnosnika iz susjedstva nije još zaživio u Hrvatskoj, vjerojatno će Vaso i svi ostali njemu slični dužnosnici raznih stranačkih dresova, moći bez problema izbjegavati odgovore na meritorna pitanja - o raskoraku između njihovih prijavljenih i oporezovanih prihoda te akumulirane imovine. Bilo da je ista na računima, u vrijednosnim papirima ili nekretninama, neovisno od tome glasi li ista na bračnog/izvanbračnog supružnika ili njih osobno.

No, Brkić se oglušio i na jedan neformalniji dio upit. Naime, nije želio komentirati je li njegova supruga svoju privatnu tvrtku imenovala prema njegovom rodnom selu i njegovim inicijalima. Budući se tvrtka zove Klobuk MB notorno je kako kozmetičko - frizerskim salonom Karmen Brkić upravlja tvrtka koju je Vaso imenovao vođen sentimentom prema hercegovačkom selu pokraj Ljubuškog i vlastitim inicijalima MB. "Nek' se salon zove kao selo i ja" mogao bi postati slogan "Studia Excellence" u vlasništvu tvrtke Klobuk MB. Tko zna, možda jednog dana, u slučaju nekog eventualno novog raskola u HDZ-u, dočekamo i inicijativu o preimenovanju sada najveće oporbene stranke u HDZ (Klobuk MB). Naime, to bi bilo u duhu procesa provincijalizacije te stranke a koju mnogi pripisuju upravo prvom operativcu Tomislava Karamarka, Milijanu Brkiću, zvanom Vasi od Klobuka.

Jutarnji list | dnevno.hr

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari