Upisne politike škola ne vode računa o potrebama tržišta

zavod

Armija od više od pola milijuna nezaposlenih govori da je zaposlenje u ovoj zemlji teško naći. Međutim, do posla lakše dolaze oni koji su se na vrijeme odlučili obrazovati i usavršavati u oblastima u kojima je deficit radnika. Prema posljednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zaključno s krajem kolovoza, u BiH je u prvih osam mjeseci rad po svim osnovama (mirovina, stečaj, otkaz, otpuštanje i slično) prestao za 66.665 osoba, a u istom razdoblju s evidencija zavoda i službi zapošljavanja zaposleno je 57.266 osoba.

Prema broju objavljenih oglasa najtraženija zanimanja u BiH su IT inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti, te krojači, zidari, varioci...

Već dugi niz godina obrazovni sustav u BiH izbacuje kadrove "za zavode za zapošljavanje". Problem je prije svega u upisnim politikama u srednjim školama i fakultetima koje ne vode računa o potrebama tržišta rada za pojedinim obrazovnim profilima i zanimanjima. Rješenje je formiranje partnerstava na lokalnoj i regionalnoj razini na principu gospodarstvo-obrazovne ustanove-vlast-službe za zapošljavanje, čiji bi jedan od zadataka bio i kreiranje upisne politike u obrazovnim institucijama. Također, zbog neusklađenosti sustava obrazovanja, javlja se potreba za dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom radnika.

Pero Zelenika [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari