Predstavljen "Ričnik zapadnoercegovačkoga govora"

predstavljanje

"Ova knjiga je spomenik našim djedovima i pradjedovima", rekao je Ante Kraljević autor knjige Ričnik zapadoercegovačkoga govora prigodom predstavljanja ove knjige u hotelu 'Park' u Širokom Brijegu.

Autor Kraljević rođeni Širokobriježanin (iz sela Rujan) s prebivalištem u Zagrebu zahvalivši se svima koji su pomogli izdavanje ove knjige, a koja je plod višegodišnjeg rada istaknuo da je za neke od više od 13.000 natuknica trebalo svega nekoliko trenutaka, a za neke dane i mjesece da ih se objasni. "Ovaj ričnik u stvarnosti ima 1.350, a ne 544 stranice", dodao je Kraljević.

"Nimalo reda radi nego promišljeno i umno Kraljević se dosjetio posvetiti svoje životno djelo onima koji su govorili, pa se i sačuvao njihov jezik", istaknuo je između ostalog dr. sc. Antun Lučić redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji je napisao pogovor za knjigu.

Novinar i humorista Frano Vukoja je na sebi svojstven i jedinstven način opisao nekoliko natuknica i izričaja što je izazvalo smijeh i aplauz nazočnih na predstavljanju knjige. Ćuko – "Ide dragi i poveo ćuku obojica jednaka u struku", Brkalija – "Anđe šta bi rekla za moje brke" "Ja kroz take pišan svaki dan" kaže Anđa, neke su od izričaja koje je istaknuo Vukoja.

"Posebno me dojmio sami početak knjige u kojoj stoji 'onima koji su govorili', jer ozbiljni ljudi govore i razgovaraju, a ne pričaju", rekla je dr. sc. Sanja Vulić profesorica hrvatskog jezika i književnosti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predstavljajući Ričnik zapadoercegovačkoga govora istaknuvši da 'rječnik govori o životu ovdašnjeg puka i njihovim običajima, a ne samo o govoru'.

Predstavljanje ovog jedinstvenog Ričnika zapadnoercegovačkoga govora svojim nastupom upotpunili su članovi gangaške skupine 'Ganga' i voditelj programa Predrag Kožul predsjednik Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg organizator predstavljanja knjige i uz tvrtku 'Dan' d.o.o. iz Zagreba nakladnik knjige.

bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari