Vatikan zabranio nastupe tzv. vidjelica po crkvama u SAD-u

Papa Franjo

Katolička crkva je zabranila u crkvama na cijelom području Sjedinjenih Američkih Država propovijedanje takozvanih vidjelica o nepriznatim ukazanjima u Međugorju. Izričito se napominje kako klericima i vjernicima nije dopušteno sudjelovati na sastancima, konferencijama i javnim proslavama.

Turneje po SAD-u

Krajem prošlog mjeseca američka Apostolska nuncijatura na čelu s nuncijem Carlom Mariom Viganom proslijedila je pismo Kongregacije za nauk vjere glavnom tajniku Biskupske konferencije SAD-a Ronnyju Jenkinsu.

"Pišem Vam na zahtjev njegove ekscelencije, preuzvišenog Gerharda Ludwiga Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, koji traži da se biskupima SAD-a još jednom savjetuje sljedeće (usporediti s pismom od 27. veljače 2013., pod istim brojem protokola). Prema tome, njegova ekscelencija želi informirati biskupe da je jedan od takozvanih "vidjeoca" Ivan Dragičević zakazao nastupe u određenim župama u zemlji, tijekom kojih će održati prezentacije koje se odnose na fenomen Međugorja. Štoviše, najavljuje se da će gospodin Dragičević tijekom ovih nastupa imati 'ukazanja'", navodi se u pismu. Kongregacija za nauk vjere Katoličke crkve u pismu podsjeća da "kako ste dobro svjesni, Kongregacija za nauk vjere je u procesu istraživanja određenih doktrinarnih i disciplinarnih aspekata 'međugorskog fenomena'.
"Iz ovih razloga Kongregacija je potvrdila da, s obzirom da je kredibilitet "ukazanja" upitan, svi trebaju prihvatiti deklaraciju Biskupske konferencije bivše SFRJ od 10. travnja 1991. u kojoj se ističe: "Na bazi istraživanja koja su provedena nije moguće kazati kako je riječ o ukazanjima ili nadnaravnim objavama." Iz tog slijedi da klericima i vjernicima nije dopušteno sudjelovati na sastancima, konferencijama i javnim proslavama tijekom kojih bi se kredibilitet takvih "ukazanja" uzimao zdravo za gotovo, navodi se u pismu upućenog svim američkim biskupijama i preko njih župama u kojem se zaključuje kako prefekt Kongregacije za nauk vjere nadbiskup Gerhard Ludwig Müller traži da se o ovoj stvari čim prije informira cijela Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država kako bi se izbjegli skandali i konfuzija.

Stav pape Franje

Vjerski učenjaci u SAD-u su ovo pismo Vatikana shvatili kao nagovještaj da Katolička crkva neće odobriti ukazanja u Međugorju kao valjana i utemeljena.

U Vatikanu, središtu Katoličke crkve, pomno prate događaje u Međugorju već više od tri desetljeća, a konkretni zaključci još uvijek nisu objavljeni.
Papa Franjo je u jednoj jutarnjoj homiliji pod naslovom "Nema kršćanina bez Isusa", o čemu smo pisali početkom listopada, i koju su na svojim službenim internetskim stranicama prenijele brojne biskupije i župe diljem svijeta, upozorio vjernike "da ne slijede privatne objave jer je Objava završena s Kristom!". Osvrnuvši se na pravilo, znak i kome se klanjati, papa Franjo je rekao kako je "jednostavan znak onog slijepca od rođenja, o kojemu govori Evanđelje po Ivanu u devetom poglavlju".

"Evanđelje kaže kako se prostro pred Isusom kako bi mu se poklonio. Čovjek ili žena koji se klanjaju Isusu jesu kršćani s Isusom. Ali ako se ne uspijevaš klanjati Isusu, nešto ti nedostaje" – kazao je Papa i naglasio što je "jedno pravilo i jedan znak". "Pravilo jest: dobar sam kršćanin, na putu sam dobra kršćanina ako činim ono što dolazi od Isusa ili što me vodi prema Isusu, jer on je u središtu. Znak je klanjanje pred Isusom, poklonstvena molitva pred Isusom" – zaključio je papa Franjo.

Vatikanski kroničari navode kako ni papa emeritus Benedikt XVI., koji je prije toga vodio Kongregaciji za nauk vjere, također ne podržava "međugorski fenomen", ma koliko se spomenutoj "skupini kršćana" ovakvi službeni stavovi Katoličke crkve ne sviđali.

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari