Mikulićeva ulja samo u prošloj godini dobila osam zlatnih medalja

uljara

Posjetili smo Uljaru "Mikulić" na Mostarskim vratima koju je prije godinu dana otvorila obitelj Mikulić, a koja u svom posjedu ima i najveći maslinik s oko šest tisuća stabala, čime su nadmašeni svi maslinici u Hercegovini, ali i široj regiji.

Godina ugodno iznenadila

Razlog našeg posjeta ovogodišnja je berba koja je u punom jeku te smo htjeli doznati koliko su maslinari zadovoljni ovogodišnjim urodom.

Dragan Mikulić, vlasnik uljare, kaže kako smo malo zakasnili ako smo htjeli vidjeti kako uljara radi punim kapacitetom, ali i da ima još maslina koje čekaju obradu.

"Ja uvijek prvi oberem svoje masline i time otvorim sezonu rada uljare. Moram reći da su svi maslinari, pa tako i ja, zadovoljni ovom sezonom. Mene osobno godina je iznenadila u pozitivnom smislu, jer je obrađeno znatno više maslina nego lani, mada se nisam tome nadao zbog velikih kiša posebice u vrijeme cvatnje maslina", kazao je Mikulić, savjetujući svim maslinarima da, ako već nisu, oberu masline. Mišljenja je, kaže, da se berba mora obaviti najdalje do 1. studenoga, a on je svoje masline obrao prije dvadesetak dana.

Kako smo već i rekli, obitelj Mikulić u svom vlasništvu ima i suvremeno opremljenu uljaru, čiji je kapacitet dvije i pol tone na sat, a takvim pogonom se ne može pohvaliti nitko u skoro cijeloj Europi.

Proces proizvodnje

Provodeći nas kroz pogon, Mikulić je objasnio postupak obrade maslina, od trenutka kada one dolaze u uljaru, do trenutka kada se dobiva ulje. Masline se, kaže, nakon vaganja najprije peru, što je vrlo važan proces, jer masline na sebi zadržavaju velike količine prljavštine, što, naravno, štetno djeluje na finalni proizvod, ulje.

"Nakon toga masline idu na mljevenje. Kod nas se to radi posebnim mlinom, nakon čega smjesa ide u separator, gdje se miješa 45 minuta na temperaturi od 27 stupnjeva. Kada se to izmiješa, smjesa odlazi u dekanter, gdje se odvaja posebno komina, voda i ulje. Posjedujemo poseban separator koji filtrira ulje do savršenstva, tako da se kasnije pri stanju na stvara talog", objasnio je Mikulić, dodajući kako će uljara do 15. studenoga biti na raspolaganju svim maslinarima, nakon toga prestaje s radom za ovu sezonu.

Na naš upit kakva je budućnost maslinarstva, Mikulić ističe kako ova grana poljoprivrede svakako ima svoju perspektivu, prvenstveno zbog kvalitete maslina i ulja, ali i uvjeta koji su potrebni za dobre rezultate. Kvaliteti Mikulićeva ulja doprinosi i osam zlatnih medalja koje je prošle godine osvojio u Italiji, Hercegovini i Hrvatskoj, a trenutačno se spremaju za nastup u Istri, što će vjerojatno biti pečat njihovog rada, truda i ulaganja.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari