Udruga pčelara "Kadulja" kod premijera

Danas je, u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, održan je sastanak između predsjednika Vlade dr. Zvonke Jurišića sa suradnicima i predstavnika Udruge pčelara Kadulja Ljubuški.

Pčelare sz predvodili g. Robert Bilić, predsjednik Udruge i dipl. ing. Ivan Kordić, predsjednik Upravnog odbora Udruge.

Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojima se pčelari susreću u svome radu, ali i o tradiciji pčelarstva na području ljubuške općine o čemu najbolje govori podatak kako Udruga Kadulja broji 142 člana.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge g. Ivan Kordić je rekao kako je ova Udruga jedna od najbolje organiziranih udruga koja se bavi pčelarstvom u Bosni i Hercegovini. Unatoč tome, potrebno je uložiti još napora kako bi se prenijela prava slika o pčelarstvu i potaknulo druge da se bave ovom plemenitom djelatnošću, što se najbolje postiže kroz prezentaciju njihovih proizvoda.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo radom Udruge te je posebno pohvalio organiziranje Dana meda Hercegovine kao i studijska putovanja u organizaciji Udruge, što pčelarima omogućava edukaciju koju si sami ne bi mogli priuštiti, a neophodna im je u radu.

dodjela
Uručenje zahvalnice

Ovom prigodom je predsjedniku Vlade dr. Zvonki Jurišiću ispred Udruge Kadulja g. Robert Bilić uručio zahvalnicu za dosadašnju pomoć u radu Udruge.

Školovanje kadrova

“Vi ste obećali i ispunili što su odlike rijetkih političara danas, naime većina njih obeća, ali nikad ne realizira”, kazao je Bilić prilikom uručivanja zahvalnice.

Premjer Jurišić je istaknuo kako je lijepo kada se dobra gesta prepozna. Naglasio je kako smatra da je školovanje kadrova u pčelarstvu jako bitan segment, te da mu je drago što je kao premijer Vlade mogao pomoći ovoj udruzi. Jurišić je ovim putem upozorio predstavnike udruge pčelara na tešku financijsku situaciju u ovoj županiji, te na krizu koja bi mogla nastati do kraja godine.

“Nastojat ćemo upoznati sve udruge u županiji s novonastalom situacijom, te ćemo na zajedničkim sastancima nastojati zaključiti koji bi se nameti mogli ukinuti kako bi se u proračunu što manje osjetile posljedice financijske krize”, kazao je Jurišić. Dodaje kako je već održan sastanak s predstavnicima sindikata prosvjetnih djelatnika na kojem su isti upoznati s financijskom situacijom u proračunu.

Med od mandarine

Inače, u udruzi pčelara Kadulja iz Ljubuškog ističu kako nemaju problema s prodajom meda, nego s njegovom proizvodnjom. Naime, prema riječima Roberta Bilića predsjednika udruge sva količina koju proizvedu pčelari ove udruge na tržištu u Bosni se može prodati za mjesec dana, te da konačna količina proizvoda u pčelarstvu ovisi o vremenskim prilikama.

“Prošla godina je bila najlošija otkad se bavim pčelarstvom. Mislim da je 99 posto naših pčelara godinu završilo u minusu. Jedina svijetla točka su bili federalni poticaji koji iznose 10 maraka po košnici”, kazao je Ivan Kordić predsjednik upravnog odbora spomenute udruge.

Valja spomenuti i kako je od prošle godine udruga krenula s proizvodnjom meda od mandarine što je jedinstven proizvod na svijetu.

cite>“Zbog proizvodnje ove vrste meda idemo u Hrvatsku, gdje su nam maksimalno izišli u susret, čak nas i sami pozivaju jer im na taj način mi omogućavamo bolje oprašivanje mandarine”, zaključio je Bilić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari