Nema novca za sve mirovine

na klupici

Isplata mirovina u Federaciji kreće danas i nitko sa sigurnošću ne zna kada će zadnji umirovljenik primiti svoj novac. Šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u FBiH Amel Lizde kazao je kako će većina mirovina biti isplaćena već danas, a kako se nadaju da će i ostatak biti isplaćen do kraja tjedna. Prema njegovim riječima, isplaćivat će se mirovine kako bude pristizao novac na račun Zavoda. Mirovine će biti isplaćene po istom koeficijentu, a sukladno tome najniža mirovina iznosi 310 maraka, zajamčena 414 maraka, a najviša 2071 marku.

Kašnjenja

Mirovine već mjesecima dolaze na adrese umirovljenika sa zakašnjenjem, a svaki mjesec isplata se oduži i više od tjedan dana. Velikom broju umirovljenika čekovi se podijele odmah, dok na novac čekaju danima. Ovakva situacija nastala je zbog duga na računu Zavoda većeg od 77 milijuna maraka koji se odavno vuče. Naime, od navedenog novca više od polovice je naslijeđeni dug Zavoda iz 2012., dok se u ovoj godini nakupilo oko 30 milijuna maraka dugovanja zbog povlačenja novca za mirovine iz tekućeg mjeseca. Lizde nam je kazao kako mjesečno prikupe preko naplate doprinosa približno onoliko novca koliko im je potrebno za mjesečnu isplatu mirovina. Problem je, pak, što se od prikupljenog novca prvo mora namiriti dugovanje za prethodni mjesec. Tako će i ovoga mjeseca, prema optimističnim procjenama, isplata trajati nekoliko dana, odnosno onoliko dana koliko bude potrebno da se prikupi sav potreban novac.

Povećanje

Podsjetimo i to da je Vlada Federacije BiH prošlog mjeseca potpisala sa udrugama umirovljenika sporazum kojim se institucije obvezuju da će u siječnju iduće godine povećati mirovine za pet posto ukoliko za to bude uvjeta. Ovaj potez za svaku je pohvalu, no ako se uzme u obzir financijska situacija u kojoj se nalazi Zavod i činjenica da je siječanj uvijek najteži mjesec za isplatu mirovina zbog manjka prihoda, jasno je kako će povećanje biti teško provesti.

Vanja Bjelica-Čabrilo [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari