Organizirana pljačka - HDZ Makarska na čelu s doktorima iz SKH?

sveti Ivo

Je li je lažna činjenica da su doktori koji su pripadali SKJ i koji su devedestih prijetili akcijama državnih organa, i koji su po nalogu organa involvirani u HDZ nakon Oluje, danas u akciji spletkaroši i manipulatori koji imaju za cilj steći određenu imovinsku korist preko HDZ-a ?

HDZ Makarska na čelu s Mendeš-Bebek puno desetljeće bili su perjanice Ive Sanadera, a kao dokaz može poslužiti njihov foto album. Kroz politiku doktorirali su Autokraciju i Cenzuru, poduzeli niz mjera prema prekršiteljima cenzure, a njihovo vladanje nalik je na Machiavellijev.

Danas HDZ Makarska ima 200 revidiranih članova seniora i 12 članova Mladeži HDZ-a.

Dana 28. veljače 1989. godine donesena je programska dekleracija osnivačke skupštine HDZ-a u Zagrebu. Osnivačka skupština prihvaća privremeni program koji se u svojstvu Nacrta budućeg programa daje na raspravu svom članstvu HDZ-a.

Involvirani doktori iz SKH (Bebek i Mendeš) koji su u HDZ Makarska pristigli krajem devedesetih godina, koptirani su u predsjedništvo (nisu birani) i preuzeli su autokratski model vladanja HDZ-om. Danas u makarskom HDZ-u nema rasprave, a upitno je i članstvo.
Svojim radom i pozicioniranjem u HDZ-u Makarska svakako su doprinjeli matičnoj stranci SKH-SDP, na način da nije bilo ukazivanja na pretvorbeni i privatizacijski kriminal u makarskim poduzećima koji je počinjen od strane predstavnika SKH-SDP (u periodu 1990-1997.god.).
1997. godine nakon izborne skupštine makarskog HDZ-a šest predsjednika temeljnih ogranaka uputilo je otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a dr. Franji Tuđmanu, ukazujući na problem da je na izbornoj skupštini uočen niz formalno-pravnih nedostataka i ponašanje pojedinaca koji štete ugledu stranke, a koji su iz redova SKH stigli u HDZ. Navodi se u pismu da biračko tjelo nema povjerenja u gradski odbor HDZ-a Makarska, da su članovi gradskog odbora zaokupljeni vlastitom taštinom i osobnim interesima. Nisu ni primjetili da su na najvažnijim dužnostima u gradu ostali ljudi iz bivšeg sustava, koji su navikli loviti u mutnom, te su samo odbacili dotadašnje košuljice i navukli nove. Danas pod krinkom HDZ-a provode svoje privatne interese, a ne interese stranke. U pismu se ističe kako je upropašteno Hotelsko poduzeće Makarska, ruglo grada je novo naselje na istoku, zgrade bez dozvola...Pismo je upućeno s ciljem da se izborna skupština poništi i održi nova, a u potpisu je šest predsjednika temeljnih ogranaka HDZ-a Makarska.

Mladež HDZ-a 1997 godine sredstvima javnog priopćavanja poslala je priopćenje iz kojega se vidi da oni ljudi, (misleći na Makarsku), koji su 50 godina terorizirali svoj narod, nastavljaju ponižavati one koji su izborili Hrvatsku državu.

priopćenje

Kako nam je poznato do nove izborne skupšine GO HDZ-a Makarska nije došlo. Što se dogodilo od 1990. do 1997. godine u Makarskoj?
Oganizirano su se pljačkala Makarska javna poduzeća kroz proces pretvorbe i privatizacije. U samom procesu dominirali su direktori koji su se zatekli na funkcijama 1990. godine, a svima nam je poznato kojoj političkoj opciji pripadaju.

Kako su štitili imovinu grada Makarske najbolje ćemo prikazati na sljedećem primjeru;

Gradonačelnik Grada Makarska (HDZ) Ivan Ivanda prof. i zamjenik gradonačelnika (SDP) Nikša Visković dipl. pol. pišu dopise Županiji (Kruno Peronja) 29. studenog 1996. godine, a iz dopisa se vidi da Grad Makarska želi zaštititi svoju imovinu nad 34 nekretnine uz dvojbe oko vlasništva nad Hotelima; Osejava i Miramare. (dopis Grada Makarska br.021-01/96-01/3417.) Što se dogodilo sa imovinom Grada Makarska? Javnosti je poznato da je sve opljačkano i rasprodano od čega su samo neki pojedinci iz SDP-a i HDZ-a imali koristi.
Iz zapisnika sjednica poglavarstva Grada Makarska vidljivo je da su pljačke osmišljene i na zakonit način provedene. Primjerice; 18. sjednica poglavarstva Grada Makarska koja je održana 14. sječnja 1994. godine u sobi br. 26 Grada Makarska, kojom je presjedavao prof. Ivan Ivanda pod točkom 6. dnevnog reda- Razno, mijenjao se prostorni plan Grada Makarske kako bi dozvole dobila obitelj Eljuga za industrisku namjenu na Kuku i SEM-poslovni centar Sv. Nikola u centru. Zanimljivo je kako se u zapisniku navode obveze gradskih vijećnika, a jedna od njih je posjet broda SINTIJA u Makarskoj koji je u promotivnoj vožnji na liniji Trst-Makarska Dubrovnik i to posredstvom, odnosno u organizaciji Hotela Makarska i Tučepi. Iz samih zapisnika neupućenima ništa nije sumnjivo. Bit svega je legalizacija velike pljačke u kojoj su sudjelovali i gradski vijećnici Grada Makarske?!

SDP Makarska

Danas 20 godina nakon analiziranja pojedinih zapisnika i drugih dokumenata možemo zaključiti da Makarskom vlada par doktora i profesora koji su svoju mladost proveli pjevajući pjesmu "Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo". Zanimljivo je kako se doktori i profesori svake četvrte godine skupa uslikaju i zamjene fotelje, a članstvo, partija i puk sve promatra, i odobrava.

Stigao brod Sintija na promotivnu vožnju, a niko se iz puka ne pita zašto nije došao i drugi put ako ima redovnu liniju. Odgovor je da to nije bila redovna linija Trst-Makarska-Dubrovnik, već promotivna.
Političari su nam promovirali prvi put kako će nas pljačkati, a mi sa kopna njima lijepo mahati.
Sve je zabilježila kamera HTV-a. Nakon određenog vremena svatili smo da nema ni redovne, niti promotivne vožnje, neko nas provozao, a meni se čini i danas nas voza. Postavlja se pitanje koga je država financirala preko hotelskih poduzeća državnim jamstvima da kupi (privatno) toliki brod koji jedva uplovi u Makarsku luku s imenom Sintija?!

Iz nalaza sudskog vještaka Srđana Kovačića i dr. vidljivo je da su Hotelska poduzeća sudjelovala u kupovini broda Sintija preko kojega je opljačkano 20 Mil DM. Dvadeset milijuna njemačkih maraka. Ta ista poduzeća tj. predstavnici istih (nadzorni odbor i uprava) opljačkali su nas za 20 milijuna maraka u jednome danu, a sve su prikrli promotivnom vožnjim broda.

Danas ugledni gospodarstvenici koji su organizirali pljačke u Makarskoj vozikaju se Makarskom rivom u vozilima diplomatskih tablica i kritiziraju rad Vlade RH. Jedan od njih preko svog poduzeća u dogovoru s bivšim gradonačelnikom postao je vlasnik uglednog Makarskog lista koji se zove Makarska Kronika. Drugi suvlasnik SEM-a, iskazao se u Makarskoj na projektu Glavica-polazište žičare na Biokovo. Zemljište je uknjiženo (protu)zakonito, kako kaže hrvatsko pravosuđe, (ako im se drugačije ne dokaže!?). Sve bi bilo i logično da je uknjižbu proveo sud na zakonit način, ali se ispostavilo presudom Gž.5867/06 Županijskog suda u Splitu da Predsjednica suda u Makarskoj (koja je provela uknjižbu) nije mogla biti sudac. U ime Ministarstva pravosuđa RH iskazom na sudu potvrdio i pomoćnik ministra pravosuđa Josip Kardum.

Danas po portalima čitamo da ministarstvo pravosuđa RH najavljuje gašenje Makarskog Općinskog suda.
Slažemo se to je jedini način da se prikrije pljačka.

Brodu Sintija želimo mirno more, ma gdje plovio i pod kojim god imenom bio! Pod kojom zastavom plovi utvrditi će DORH s obzirom da se radi o ratnom profiterstvu i otuđivanju državne imovine?!

Ponavlja li se povijest ?!

Gradski odbor HDZ-a Makarska svakako sudjeluje u pljački i devastaciji Hrvatske države, a ovdje smo naveli niz primjera vezanih za lokalnu zajednicu. O devastiranju grada (primjerice školskog dvorišta srednje škole sa stambenim zgradama, naselje istok, stambena zgrada mafijozo obitelji na šetnici Dr.Franjo Tuđman, knjiženje pomoćnog stadiona itd.). Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nalazi se u pritvoru, njemu se sudi za Ratno profiterstvo, njegovi sljedbenici iz Makarskog HDZ-a, šute, vade slike iz foto albuma i uništavaju, nadaju se novim unutarstranačkim izborima na kojima neće biti promjena.

Naravno i mi se slažemo da neće biti promjena ako ne iziđu fotografije i dokumenti u javnost, a tada ćemo vidjeti kud plovi ovaj brod, a mi se samo nadamo se da neće za Sintijom u promotivnu vožnju...

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari