Japanski veleposlanik prvi kušao mlado vino

Japanski veleposlanik Hide Yamazaki

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Brotnjo završili su u nedjelju bogatim poslijepodnevnim programom. Naime, ponajprije je u Galeriji kluba Matice hrvatske u Čitluku upriličeno otvorenje izložbe skulptura na temu "Grozd" akademskog kipara Stjepana Skoke, a nakon toga u čitlučkom hotelu Brotnjo upriličena je manifestacija kušanja mladog vina.

Kušanje mladog vina

Organizator ovogodišnje završne manifestacije pored ogranka Matice hrvatske bio je turistički klaster Hercegovine i regionalna razvojna agencija Hercegovine REDAH, a sve je upriličeno uz financijsku pomoć japanske međunarodne organizacije za pomoć zemljama u razvoju te japanskog Veleposlanstva u BiH.
Čast da prvi otvori bačvu i kuša vino ove je godine pripala japanskom veleposlaniku u BiH Hideu Yamazakiu koji je tijekom večeri nekoliko puta ponovio kako je oduševljen mladim vinom, ovakvim događanjem, brojem ljudi koji mu nazoče, ali i bogatim švedskim stolom s obiljem hrane, vrhunskih vina, ali i ostalih proizvoda.

Naravno, kao i uvijek, večer je dodatno uljepšana glazbenim izvedbama za koje su ove godine bili zaduženi učenici čitlučke osnovne glazbene škole, kulturno-umjetnička društva te hercegovački bećari. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i Andrija Stojić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Čitluk, načelnik Čitluka Ivo Jerkić i Stipe Primorac, direktor hotela Brotnjo, a svi su u svom obraćanju ukazali na važnost održavanja ovakvih manifestacija te njihovo očuvanje.

Turistički klaster

Stipe Primorac, direktor hotela Brotnjo, ujedno je bio i predstavnik turističkog klastera Hercegovine, a u izjavi za naš list je kazao kako je protekla dvodnevna manifestacija koja je prethodila ovoj, a riječ je o Danima otvorenih vrata vinskih podruma, što je to zapravo turistički klaster to koji su njihovi daljnji planovi.
"Turistički klaster je zapravo udruga srodnih djelatnosti u turizmu, pritom misleći na sve one koji pružaju bilo kakvu uslugu unutar turizma, prijevoza, smještaja, hrane, obilazaka. Na ovakav, udruženi način, mi smo konkurentniji na tržištu, jer gost na jednom mjestu dobiva sve. Ono što javnost ne zna je to da su članovi klastera već dva puta bili na studijskom putovanju, a ova dvodnevna manifestacija Dani otvorenih vinskih podruma zapravo je naš prvi veći projekt", kazao je Primorac, dodajući kako su posjetitelji imali priliku obići podrume, upoznati se s ponudom svakog od proizvođača, načinom proizvodnje, te u konačnici sa sobom ponijeti butelje vina koje su se prodavale po promotivnoj cijeni.

Bila je ovo dobra prilika da se posjetitelji, posebice oni strani, upoznaju s kvalitetom koju ovaj kraj nudi kada je u pitanju proizvodnja vina, a obilazili su se Podrumi Andrija, Vinarija Čitluk, Vinarija Nuić, Vinarija Keža, Podrumi Ostojić, Podrumi Marijanović, Vinarija AG i Podrumi Vilinka. Primorac je iskoristio priliku da najavi manifestaciju kušanja mladog vina u Trebinju 7. prosinca, čime se ovaj događaj širi na istočnu Hercegovinu, te se na taj način prekidaju entitetske podjele, a klaster otvara svoja vrata za nove članove.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari