Uvjeti za osiguranje studenta iz BiH koji se školuju u R. Hrvatskoj

predavanje

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo je do izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 80/13) koje su stupile na snagu dana 1. srpnja 2013. godine, a odnose se na obvezno zdravstveno osiguranje redovitih učenika srednjih škola i redovitih studenata visokih učilišta iznad 18 godina života, kao i redovitih učenika srednjih škola do 18 godina života iz BiH koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj.

Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja županija u FBIH koji su na redovitom školovanju u Republici Hrvatskoj (redoviti učenici srednjih škola, redoviti studenti visokih učilišta iznad 18 godina i redoviti učenici do 18 godina života) stječu pravo na obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj dostavljanjem sljedećih podataka:

  • da su državljani Republike Hrvatske (uvjerenje o državljanstvu Republike Hrvatske);
  • da su redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta (potvrda o redovitom školovanju, odnosno studiranju u Republici Hrvatskoj);
  • da imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj;
  • da nisu osigurani na obvezno zdravstveno osiguranje u državi iz koje dolaze (potvrda od županijskog Zavoda zdravstvenog osiguranja da nisu osigurani na obvezno zdravstveno osiguranje).

Pravo na obvezno zdravstveno osiguranje mogu koristiti od početka do kraja redovitog školovanja kontinuirano, ali ne duže od navršene 26 godine života.

Redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta osobno podnose prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, odnosno dostavljaju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdu iz koje je vidljivo da su na redovitom školovanju prema propisima države školovanja.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari