Zašto Nevenko Barbarić od javnosti krije rezultate svog načelnikovanja?

ljubuski.info

Obećanje jedno, drugo, treće, četvrto,… i tako već slušamo 9 godina. Jesu li se građani Ljubuškog ikada upitali u šta i oni protrašiše devet dugih godina, nakon kojih nastupa deset novih, jadnih, nerazvojnih i jako teških.

K tome dodajmo i breme mržnje koju su na krilima kriminala izmišljajući neprijatelje među narodom, proizvodili stranački pravni i pojedinačni privjesci.

Danas je pravaš ili bilo koja druga osoba iz druge stranke, ako, imalo misli svojom glavom, najveći neprijatelj HDZBiH. Tako je, jer među Hrvatima stalno se proteže teza o udbašima i domoljubima A kad pogledamo malo bolje baš je HDZBiH krcat udbaškim kadrom, koji se još hvali ubijanjima po Europi i kako su stranačke iskaznice dobili od njihovih prvih ljudi.

Tako će  biti sve dok se društvo ne uredi na zakonskim i demokratskim načelima, a lustracija je izgleda prava stvar, pa bila napravljena i zakašnjelo.

Što je radio Barbarić?

Ne trebamo ulaziti u velika elaboriranja. Dovoljno je kazati da je kroz općinu Ljubuški pogodovao privatnim interesima, vjerojatno dobro kapitalizirajući svoju načelničku poziciju.

Pođimo redom: 2006. godine ulazi u projekt golf igrališta na zemljištu u vlasništvu HEPOK Vinarije Ljubuški na Zvirićima potpisujući trojne ugovore. Za zemljište je dobio novac 2,312 milijuna KM, potrošio ga, potom tražio raskidanje ugovora, općina uz Odluku OV Ljubuški podigla kredit za vraćanje novca, jer investitor odustaje od projekta. I novac od kredita je potrošio iako je morao prema odluci OV Ljubuški isti prebaciti investitoru.

Te radnje trenutačno istražuju državne agencije, koje bi u sudski epilog mogle povući i druge rukovoditelje u općini. 

U međuvremenu on prilazi nakaradnom, nestručnom i nezakonitom utemeljenju Poslovne zone, parcelizira zemljište i prodaje ga, iako vlasništvo nad njim nije pravno razriješeno.

Je li ovim radnjama otvorio nove sudske procese pokazati će vrijeme, ali izgleda da jeste i da će se sve odbiti od «glavu» općine Ljubuški.

Ušao je također u investiciju izgradnje vodovodnog prstena tzv. Niska i Visoka zona. Oduzimaju se ovlasti JKP Ljubuški oko preuzimanja priključaka, a niti danas još nije poznato gdje je završio novac kojeg su budući korisnici uplaćivali. JKP Ljubuški je uništila vlast u kojoj je glavnu riječ vodio Nevenko Barbarić i HDZBiH Ljubuški. Više puta je izjavio kako on s tim nema ništa, ali ugovori govore suprotno, jer je njegov potpis na svakom od njih.

Potom je JKP Ljubuški opterećen vraćanjem rata kredita i što je još gore oduzimaju mu se djelatnosti i daju privatnim poduzećima (ALBA), kojoj općina uz tržište daje i 320.000 KM mjesečno za troškove poslovanja. Pola milijuna vrijedan vodovodni materijal bez vlasnika najbolje govori što se radilo u općini Ljubuški.

Uz sve to puno je ostalih dugovanja prema investitorima i dobavljačima, tako da je stanje katastrofalno. Posljednja plaća u općini je podijeljena iz sredstava županije ŽZH, koja su namijenjena za lokalnu infrastrukturu.  

I sada sve ovo treba sakriti, a to je samo vrhnje oko izvlačenja novca iz općine, javnih poduzeća i samih žitelja Ljubuškog kroz izgradnju vodovoda.

Što rade općinski vijećnici?

Vijećnici HDZBiH nikada nisu mislili svojom glavom, već su vjerovali da njihov načelnik za sviju njih misli svojom.

Vijećnici HSP BiH su vrludali od nemila do nedraga, bez pravog pravaškog stava i vodili su se mnogo puta po vlastitom interesu. Trenutačno je njih 6 podijeljeno, dvojica vijećnika Vizentaner i Bradvica ovih su dana bili izloženi pravom linču svojih dojučerašnjih kolega zbog prelaska u SPP. Druge kako sada stvari stoje predvodi vijećnik Petar Majić, dok je «usamljen» ostao Ivica Miličević, jedini pravaš dugogodišnjeg pragmatičnog i jasnog stava. (odnose na pravaškoj sceni ćemo posebno prikazati u tekstu narednih dana).

S druge strane Petru Majiću se zamjera podilaženje vlasti u zadnjih godinu dana. Oni koji se bave politikom čak traže objašnjenje prodaje zemljišta od strane Petra Majića općini uz groblje u Vitini. Kako je poznato prodaja zemljišta je prošla kroz OV Ljubuški, pa ostaje nejasno što je u svemu sporno. Je li to cijena ili nešto drugo?

Iz NSRZB je bilo nekoliko konkretnih inicijativa i poteza, njihova su pitanja iritirala načelnika Barbarića, jer su duboko zadirala u stanje općine. Ali ova stranka ima samo dva vijećnika i bez suradnje kroz oporbu malo toga može proći. Suradnju je odbio HDZ1990.

Upravo se HDZ1990 «hvali» kako ima najaktivnije vijećnike, koji žustro polemiziraju s vlašću, ali niti oni nemaju rezultata.

Upravo razjedinjena oporba, svaka stranka u svom kolosijeku, odgovara vlasti, koja kao takva «uspješno» skriva svoj kriminal, urađen na štetu stanovnika općine Ljubuški.

Što je najveći problem oporbe?

Glavni problem je nastao poodavno. U općinska vijeća se biraju osobe bez općeg društvenog znanja, nedorasle poziciji koju obnašaju, mnogi od njih su izabrani nakon 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta, jer se međustranačkim «dealovima» upravo tada križaju preferencije.

Tako izabranim vijećnicima zakonitost rada je strana, poznavanje prava je oskudno, a da o stručnosti i ne govorimo.

Ali upravo takvi su pogodni i podobni, jer dižu ruke za nezakonitosti vlasti, bez imalo odgovornosti za učinjeno.

Upravo se Nevenko Barbarić želi skriti iza takvog OV Ljubuški.

Vidjeti ćemo hoće li mu to vijećnici dozvoliti.
 

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari