Svjetska vinarija u Ljubuškom od slave do uništenja

otkup

Bedrenjače, Uža, Ćosovine, nazivi su dijelova Ljubuškog polja koje je prije više od pola stoljeća u naselju Otok obuhvatila komasacija s ciljem stvaranja preduvjeta za širenje vinarije Ljubuški, najstarije u BiH.

Iako se nudila kakva takva naknada ili zamjena zemljišta, stariji su taj proces doživjeli kao oduzimanje zemljišta, dok je mlađarija od dobivenog novca kupovala karte, uglavnom u jednom smjeru.

Tek koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su na ''oduzetom'' zemljištu zasađene vinograde počeli prskati zrakoplovi, vlasnici su bili spremni na oprost, shvaćajući da je na njihovoj zemlji ''nikla'' svjetska firma.

''Bolje da su marni težaci umirali u toj iluziji“, zaključujemo gledajući ovih dana tugu u Otoku, gdje su se doskora na 120 hektara vinograda vinarije Ljubuški zahvaljujući vodi u podzemlju, uspijevali najbolja blatina i merlot na svijetu!

Privatizacijski orkan ostavio je pustoš, spaljene vinograde, pokupljenu ili pokradenu armaturu – koce i žicu, porušenu zgradu za radnike… Tuga i jad, na najvrjednijem kompleksu zemlje u Zapadno-hercegovačkoj županiji!

Treba biti objektivan, temelje Vinarije Ljubuški po čijem krugu su se prije tridesetak godina šepurili pauni, šetali srndaći, ozbiljno je uzdrmao rat. Vinarija koja je u Njemačku godišnje izvozila preko pola milijuna boca(!), gubila je tržište.

Ubrzo potom slijedio je novi udarac, kako se govorilo u sjevernim dijelovima Županije, počela je proizvodnja patvorine koja je cijenom uništila brend ''Ljubuška loza''. Bilo je i ''obiteljskih nestašluka'', kao 1998. godine, kada su novinari upoznati da je tijekom direktorovog službenog puta iz jedne od cisterni ''iscurilo'' devet tona žilavke vrhunske kvalitete! Je li istraga kasnije dala neke rezultate, za javnost je ostala nepoznanica?

Već uzdrmani ponos Ljubuškog koji je u vidu poklona, loze i vina, svijetom širio pipke, onda je dočekala privatizacija. Početak prema dobro obaviještenima, poduzeće je dočekalo s 3,5 do 4 milijuna litara vina na zalihama?! Kažu to je brat – bratu, 15-ak milijuna maraka. Jedan, drugi, treći, četvrti… vlasnik i ostade spaljena zemlja.

O tom čudu dužni su se oglasiti i novinari, međutim ne mogu preuzeti ulogu istražitelja i sudaca, mogu biti samo izvjestitelji koji recimo, zaključe da dosadašnji kupci - Vinariji Ljubuški nisu bili dorasli.

Poput kratkoročnog hrvatskog nogometnog izbornika Igora Štimca bili su Guliveri riječi, a Liliputanci djela. Jedan od njih Austrijanac Sebastian Lerchi ''proslavio'' se sadnjom loze ''o Velikoj Gospi''.Međutim, nisu sami dolazili dovodili su ih Upravni odbori ili vijećnici Općinskog vijeća Ljubuški, koji bi sada shodno svojim djelima trebali preuzeti brigu o radnicima i saniranju nastalih šteta.

Umjesto kapital odnosa – ja tebi vinariju, ti meni bankovna jamstva i slično, najvrjedniju firmu razvlačili su kao Kumovu slamu, ponašajući se tipično socrealistički, samodopadno i neodgovorno.

I još nešto - javnost nitko nije zvao kad je vino ''curilo'', kad se odlučivalo kome dati Vinariju, doslovce bez bankovnih jamstava i čvrstih ugovora to je bilo davanje, pa ljude nije red ni kriviti.

Procjene su da je nakon ljetošnjih požara u Otoku, trenutačno na oko 150 hektara najbolje zemlje u Ljubuškom kraju, pod lozom jedva dvadesetak hektara.

Međutim i grogirana Vinarija ima svoju vrijednost pa smo tako skupljajući činjenice za ovaj prilog, došli do podatka da je samo vrijednost kolaca na sedamdesetak hektara spaljenih vinograda oko pola milijuna KM!

Tajkunizacija tradicije
Tajkunizacija tradicije
Tajkunizacija tradicije
Tajkunizacija tradicije
Tajkunizacija tradicije
Tajkunizacija tradicije
Duđan Musa [ Večernji list ]

Glas naroda

Dobar prilog i vrlo dobar primjer za analizu - prije i sada !...
I nije samo Otok i Vinarija primjer , takav primjer mogu biti sve firme koje su pokrenute i zivjele u Ljubuskom , i za Ljubuski . Znam da sam dosdadan stalnim potcrtavanjem vremena proslih , ali se postavlja pitanje : zasto se ne isticu firme ( kao Vinarija i vinograd u Otoku ) , koje su postojale u Ljubuskom pa odjednom nestale , kao da ih nikada nije bilo - samo zato sto su nastale , razvijale se i evropejizirale u vrijeme JUGOSLAVIJE .? Cak i primjeran autor ovog ovog priloga ima rijec SOCREALIZAM , kao eto - nesto sto je , samo po sebi , gresno i osudjeno ! Maltene - sramotno !
....
Zasto Ljubusaci , kao poznati po snalazljivosti i iskrenosti , ne popisu ono sto je bilo dobro u Jugoslaviji , eto ukljucujuci i Vinariju , pa kazu : "odbacimo ono sto nije valjalo , pa cak i politiku , a afirmisimo ono sto je bilo dobro...i s tim idimo u svijet , zajedno sa dobrim novinama koje nam mogu podariti nase mladje generacije"!...
.
Moja je sestra ostavila zivot na otockom polju i bila sretna kad nosi noz za rezanje loze u ruci...ili kad radi oko loze ! Moj brat je u Ljubuskom , u firmi , zaradio penziju - i to u pravoj i respektabilnoj firmi , gdje nikome ni na pamet nije padalo da se ne isplate place - uplate dadzbine drzavi i socijalnom i penzijskom osiguranju !...Kad su se poceli pojavljivati lazni domoljubi....sve je i onda krenulo naopako ! I traje !
.
Suvise ste se vezali za Hrvatsku , i stalno sada trazite pomoc...a uvijek ste bili originalni do sada . Sad su vas prisilili da uopste nesmijete ni pomenuti JUGOSLAVIJU , ili je izbjegavate na sve nacine . A u njoj je nikla i ta vinarija , i sve druge vinarije . To nije nikava "komunisticka huzdurma" , ni nostalgija...jer sto je proslo , nikada se i ne moze vratiti ! Pratite malo...televiziju , posebno...televiziju . Izgleda da mi nismo nikada nista imali , a onda dosli ovi danas i - sve nam uzeli ! Nato je spao Ljubusak...a nikada takav nije bio ! Iz takve drustvene sredine bjeze mladi , a bjezali bi cak i da im ponudite radna mjesta !...Mladom covjeku danasnjice , koji poznaje internet , nemoguce je zivjeti u takvom okruzenju ! Rodoljubive budnice se ne jedu , a mladima nisu vise ni zanimljive .

Svjetska vinarija u Ljubuškom od slave do uništenja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari