Inicijativa za formiranje "Vijeća mladih"

mladi

Dragi prijatelji, kolege, mladi Županije Zapadnohercegovačke, kao i svi stanovnici. Ne znam koliko ste upoznati sa organizacijom Vijeća mladih, pa evo da malo objasnim: Vijeće mladih je krovna udruga svih udruga mladih koje djeluju na području jedne općine. Vijeća mladih općina organiziraju Vijeće mladih Županije, zatim Vijeća mladih Županija organiziraju Vijeće mladih Federacije BiH, te Vijeća mladih Federacije BiH i Republike Srpske organiziraju Vijeće mladih države BiH.

Glavni cilj Vijeća mladih je uključenje što više mladih u društveni život, osiguravanje kvalitetnijeg života mladih, legalno i legitimno zastupanje mladih pred lokanom vlasti i svim drugim institucijama, borba za prava mladih, informiranje i mobilost mladih, te u skladu sa mogućnostima organiziranje raznih seminara, tribina, predavanja i sl.

U ZHŽ Vijeće mladih je formirano u Posušju i Širokom Brijegu, ali nam fali jos jedna općina: Ljubuški ili Grude, kako bi formirali Vijeće mladih ZHŽ. Općina Ljubuški ima dvije kvalititetne udruge mladih: Udrugu mladih "Agape" i "Alternativnu ligu Ljubuški", nedostaje još jedna Udruga. U Grudama, znam za jednu udrugu mladih, ako ih ima još to je odlično i neka se jave. Za formiranje Vijeća mladih potrebne su tri (3) udruge mladih, kako bi se ispunile zakonske odredbe i kvota legitimnosti predstavljanja mladih, te isto tako tri (3) općinska Vijeća mladih kako bi se formiralo Županijsko.

Institut za razvoj mladih BiH "KULT" dao je rok za formiranje Vijeća mladih Federacije,a za to je potrebno 6 županijskih/kantonalnih Vijeća mladih. Pet(5) županija ima formirana Vijeća mladih, dakle, treba još jedna. Čeka se na Zapadnohercegovačku Županiju ili Zeničko-dobojski Kanton.

Ono što je važno reći je da ni Hercegovačko-Neretvanska Županija, ni Herceg-Bosanska Županija, kao ni Bosanska Posavina nisu formirali županijska Vijeća mladih. Ako Zeničko-dobojski Kanton formira Vijeće mladih prije ZHŽ-a, Hrvati će ostati bez svojih predstavnika u Vijeću mladih i Federacije BiH i države BiH.

Često kažemo:"Na mlađima svijet ostaje", pa sad pomozimo mladima, potaknimo ih svi na djelovanje... Ovim putem apeliram i na sve organe vlasti u ZHŽ da iziđu u susret Vijećima mladih, pomognu u njihovom radu i budu kvalitetan partner u zajedničkim projektima, ali i ispune zakonom propisane odredbe.

Molimo sve mlade, koji se žele aktivirati, koji znaju da postoji Udruga mladih za koju mi ne znamo ili one koji žele formirati novu Udrugu mladih na području općina Ljubuški i Grude, neka nam se jave. Ne dopustimo da dođemo u situaciju da nemamo predstavnike u Vijećima mladih viših razina, a imamo mnogo obrazovanih i kvalitetnih mladih ljudi. Udružimo se i kvalitetno zastupajmo našu Županiju, ali i cijeli hrvatski narod u BiH.

tel: 063/963-203
mateloncar975 [at] gmail.com
vijecemladih.posusje [at] outlook.com

Mate Lončar [ Predsjednik Vijeća mladih općine Posušje ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari