HDZ1990 popularan koliko i HDZBiH?

smijeh

Agencija Ipsos Puls je, prema izvorima Dnevnog lista, nedavno za potrebe stranih naručitelja realizirala još jedno istraživanje rejtinga političkih stranaka i stranačkih lidera. Rezultati istraživanja još uvijek nisu dostupni bh. javnosti, a prema našim informacijama, jedan od političkih lidera, čiji se utjecaj među punoljetnim građanima smanjio, otkupio je rezultate istraživanja i time onemogućio da oni ugledaju svjetlost dana.

DF i SDP poravnati

Našim kanalima, međutim, uspjeli smo do nekih od tih rezultata ipak doći.
Značajnijih promjena u odnosu na utjecaj političkih stranaka i lidera u odnosu na istraživanje iste agencije od prije nekoliko mjeseci uglavnom nema. Zato ih ovaj put nećemo detaljnije ni prikazivati. Dvije promjene ipak zaslužuju da ih se prokomentira – utjecaj koji u biračkom tijelu prema ovom istraživanju imaju Komšićeva Demokratska fronta i Ragužev HDZ 1990.

Što se tiče Komšićeve stranke, po utjecaju u biračkom tijelu je, prema posljednjem istraživanju, doslovce poravnata sa SDP-om. Da se, još konkretnije, danas održavaju parlamentarni izbori, i jedna i druga bi osvojile po 12 posto glasova birača – i skupa su značajno ispred utjecaja koji trenutačno uživa SDA. To, drugim riječima, znači da se značajan dio biračkog tijela SDP-a već danas svrstao uz Komšića, ali i da je jedan dio svoga trenutačnog biračkog tijela lider DF-a dobio među drugim građanima Federacije – onima koji do sada nisu izlazili na izbore, pa i onima koji su glasovali za druge političke stranke.
Ovakvim odnosom lider SDP-a bi, radi li se o rejtingu njega i njegova bivšeg dopredsjednika, mogao biti zadovoljan. Međutim, u očima javnosti Komšić je i dalje najpopularniji političar, dok je Lagumdžijin utjecaj u fazi opadanja.

Ragužev uspon

Radikalan uspon u odnosu na dosadašnja istraživanja bilježi i HDZ 1990. U svim istraživanjima u posljednjih nekoliko godina HDZ BiH je uz sebe vezao oko 6 posto biračkog tijela na prostoru Federacije, a “devedesetka” je uspijevala privući do maksimalno 2 posto. Sada je, međutim, prvi put taj utjecaj ravnomjerno raspoređen – na razini od 4,5 posto za jednu i za drugu političku opciju.

Razlog tome, svakako, treba tražiti u promjeni na čelu HDZ-a 1990., a potom i u javnim nastupima Martina Raguža koji su i hrvatski prepoznatljivi, ali i nastupi normalnog političkog vokabulara. Stoga je njegov osobni utjecaj trenutačno iznad onog koji ima njegov politički rival iz HDZ-a BiH.
Zanimljivo će biti, na koncu, što će se događati u idućim mjesecima. Prema našem izvoru, naime, agencija Puls će svaka dva mjeseca provjeravati rejting političkih stranaka i lidera u biračkom tijelu, a time i otkrivati trendove u prilog ili protiv pojedinih među njima.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari