Uborak moderniji od ALBA-e - ljubuškog subvencioniranog transportera otpada

stroj

Ponosan sam i čast mi je što danas puštamo u probni pogon postrojenje za preradu miješanog otpada kapaciteta 15 tona na sat isporučitelja tvrtke “Tehnix” iz Republike Hrvatske, izjavio je Abdurahman Bećirević, direktor Javnog poduzeća Deponij, na jučerašnjem puštanju u probni pogon postrojenja za preradu miješanog komunalnog otpada na lokaciji odlagališta Uborak. Na ovom događaju su sudjelovali i predstavnici Europske unije i tvrtke “Tehnix” kao i predstavnici Grada Mostara.

Sredstva za projekt

- Sredstava za ovaj projekt u iznosu od 2.345.000 eura osigurana su od Europske unije iz IPA fonda i ovom prilikom im se od srca zahvaljujem, a implementacija sredstava vrši se putem Svjetske banke. Upravljanje otpadom je dio cjelokupnog sektora politike, osobito zaštite okoliša i politike upravljanja, prikupljanja uključujući obrade i odlaganje s ciljem da se osigura smanjenje rizika po zdravlje, smanji rizik onečišćenja okoliša i pružanje tehnologije sigurnog zbrinjavanja otpada, naglasio je Bećirević.

Ovaj projekt je organiziran u dva segmenta, jedan je izgradnja hale površine 2400 m2, a drugi nabava i instaliranje reciklažne opreme. Osnovna svrha projekta je poboljšati dostupnost i kvalitetu okoliša i financijsku održivost upravljanja čvrstim otpadom, unaprijediti upravljanje otpadom u mostarskoj regiji po izgradnji novog reciklažnog sustava koje će primati, smanjiti, sortirati tehnološki iskoristive materijale i reciklirati po vrstama materijala s ciljem stvaranja novih proizvoda za tržište na temelju održivog razvoja zaštite okoliša.

Velik značaj

- Ovo je izuzetan događaj, ne samo za Mostar nego i za čitavu regiju Hercegovine, s obzirom da se radi o otvaranju jednoga pogona koji je izuzetno vrijedan i jako bitan. Grad Mostar je kao osnivač ove tvrtke došao u ovu fazu da smo skoro pri kraju i da će se vrlo brzo ovo pustiti u pogon i zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovome projektu, istaknula je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika grada Mostara, koji se jučer nije mogao pojaviti. Projekt je vrijedan upravo iz razloga što će se iz cjelokupne količine otpadnih tvari reciklirati sve one tvari koje se mogu prerađivati, a pogotovo je bitno što će se sve štetne emisije koje nastaju sagorijevanjem smanjiti na jedan minimum i što će emisija CO2 u atmosferu biti manja. Na ovaj način će se dobiti jeftinije sirovine, smanjit će se potrošnja energije koja se kod proizvodnje nove tvari mora upotrijebiti 100 posto iz prirode.

- Mi se zahvaljujemo cjelokupnom društvu što je prepoznalo našu tvrtku da može pružiti i posložiti tehniku koja odgovara lokalnom stanovništvu, rekao je Dubravko Horvat, tehnički direktor tvrtke “Tehnix”.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari