Krvnica, najstarije groblje u Hercegovini, još nema pristupnu cestu

panorama

Mještani sela Radišići, uz nadolazeće blagdane Svih svetih i Dana mrtvih, upozoravaju općinske vlasti kako se do mjesnog groblja Krvnica ne može nikako ili jako teško doći.

Naime, kiše koje su prije nekoliko dana prouzročile poplave na više mjesta u ljubuškoj općini, na putu prema groblju Krvnica nanijele su neviđene štete. Pijesak i šljunak kojima je put bio prekriven doslovce su 'odneseni'. Odmah na početku puta htjeli smo odustati i umjesto automobilom krenuti pješice prema jednom od najstarijih groblja u Hercegovini – groblju Krvnica.

Kiše uništile put

Milenko Dropuljić, predsjednik Mjesne zajednice Radišići, nada se skorašnjoj rekonstrukciji pristupnog puta.

"Putem prema Krvnici od Bilalove ulice prema groblju je nemoguće doći automobilom, dok je drugi pristupni put koji nikad nije bio asfaltiran nešto malo bolji, a to je od groblja Krvnica do Luburića kuća prema Gornjim Radišićima. Prvotno je put prema groblju Krvnice bio asfaltiran s tim da je prilikom proširenja prije pet godina asfalt u potpunosti uništen", kaže Dropuljić, naglašavajući kako godinama preko raznih dopisa od općinskih vlasti traže da se put iznova asfaltira, međutim još uvijek nisu dobili pozitivan odgovor.

"Proširenjem puta prema groblju Krvnica uništen je stari asfalt dok se u zimskom razdoblju stanje pogoršava, jer se svakim novim nevremenom put sve više urušava. Vjerujem kako će se uskoro asfaltirati put koji vodi do jednog od najljepših groblja u Hercegovini iako to neće biti za nadolazeće blagdane", kazao je Dropuljić.

Groblje Krvnica

Groblje Krvnica sa svojom bogatom povijesti u posljednje vrijeme doživjelo je i veliki preobražaj. Pokojni fra Vladimir Kozina, svećenik koji je djelovao u ovoj župi, za ovo groblje i župljane učinio je mnogo toga. Krvnica je smještena podno vrha Gradina, na kojem su ostaci ilirskoga groblja. Ima tri kapelice, a zaštitnici su groblja, ujedno i Radišića, sveti Petar i Pavao. Uz groblje je, zahvaljujući ponajviše mještanima i velikom trudu pokojnog fra Vladimira, uređeno parkiralište, sagrađena mrtvačnica i novi zid od radišićkog kamena, što ga čini jednim od najljepših u Hercegovini.

Koliko je Krvnica u 'krvi' Radišćana, govori i činjenica da se svake prve nedjelje u mjesecu, kao i na Božić, Novu godinu i Petrovdan (29. lipnja), na tom svetom mjestu, 'padalo ili puhalo', slavi sveta misa. Iako groblje, Krvnica je živo svjedočanstvo vjere i postojanosti hrvatskoga katoličkog puka te su i radovi na tom groblju privedeni kraju, samo nedostaje novac za asfaltiranje koji je prijeko potreban kako bi jedno od najljepših groblja u Hercegovini bilo lakše dostupno svim mještanima i vjernicima.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

Glas naroda

pa normalno,kiše su uništile put zato što su vodama prepriječili put

Krvnica, najstarije groblje u Hercegovini, još nema pristupnu cestu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari