Vitinjani oštro protiv odlagališta

ljubuski.info

Prema poslijednjim informacijama od odlagališta otpada u Gornjoj Vitini ipak neće biti ništa. U zadnje vrijeme se među stanovništvom koje živi u blizini lokacije predviđene za odlagalište ipak stvorila kritična masa koja je u dovoljnoj mjeri shvatila negativne strane toga projekta te su počeli i s konkretnim djelovanjem protiv izgradnje odlagališta.

Naime, nekolicina mještana Gornje Vitine je čak i fizički spriječila početak pripremnih istraživanja na lokaciji. Na put koji je probijen za potrebe istraživanja lokacije za odlagalište, teškim kamionom su iskrcali kamenje kako bi zapriječili daljnje napredovanje istraživanja. 

Nakon tog događaja su otišli do načelnika općine kojem su iznijeli svoje stavove i tražili da u ime lokalne zajednice zatraži od županijskih vlasti obustavu projekta. Načelnik općine je stav lokalnih ljudi prenio županijskim vlastima koje su, navodno, nakon ove reakcije odustale od projekta.

Prema neslužbenim informacijama, glavni razlog zbog kojeg općinske vlasti ranije nisu oštro reagirale na ovaj županijski projekt, bila je načelna suglasnost loakalnog stanovništva kao i predsjednika MZ Vitine Joze Juriča.

Nadamo se da će ovo biti kraj ovakvih suludih pokušaja uništavanja okoliša, ali ovom prilikom moramo upozoriti da ovime još uvijek nije riješen problem divljih odlagališta otpada koja niču na svakom koraku diljem općine i županije. Problem sa organiziranim odlaganjem otpada se neće moći riješiti sve dok se ne uspije postići disciplina u plaćanju komunalnih pristojbi za odvoz otpada. Kvalitetno zbrinjavanje otpada, naime, zahtjeva i neophodni novac koji se u najvećoj mjeri treba osigurati iz tih pristojbi. Trebamo još spomenuti i to da u Biogracima u širokobriješkoj općini djeluje tvrtka Duga d.o.o. , koja se između ostaloga bavi i reciklažom i prikupljanjem nemetalnih sekundarnih sirovina kao što su papir, karton, najlonska ambalaža i folije te PET ambalaža. Postavljanjem kontejnera za selektivno prikupljanje ovih sekundarnih sirovina bitno bi se smanjila količina otpada koji treba zbrinuti. Po slobodnim procjenama, više od 50 % ukupnog komunalnog otpada čine upravo ove korisne sirovine pogodne za reciklažu, a koje odlaganjem na divljim deponijama postaju prvenstveno veliki ekološki, ali isto tako i estetski problem.

Ekološka udruga Vitina-Vrioštica je, nadamo se svojim djelovanjem i peticijom protiv odlagališta dala barem mali poticaj u buđenju ekološke svijesti lokalnih ljudi, koji su se zajedničkim djelovanjem izborili za ovakav razvoj situacije.

Moramo naglasiti da Udruga i dalje nastavlja sa prikupljanjem potpisa za peticiju protiv odlagališta u Gornjoj Vitini, jer još uvijek nismo dobili nikakvo službeno očitovanje od strane županijskih vlasti vezano za ovaj slučaj. Osim potpisivanja peticije po kućama, planiramo organizirati termin u kojem bi se peticija mogla potpisati u prostorijama udruge u Vitini (pored matičnog ureda) o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti pučanstvo. Obzirom da svi članovi udruge radnim danom imaju poslovne obaveze, to će najvjerojatnije biti nedjeljom u terminima nakon misa.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari