Uljara Mikulić - najveći maslinik u Hercegovini

maslinik

Oduvijek su u Hercegovini ljudi odvajali komadić zemlje od surovog krša za sadnju raznih nasada. Blaga, mediteranska klima i istinski trud zajedno mogu polučiti sjajne rezultate. Brojni su primjeri koji opravdavaju ovu tvrdnju, a jedan od njih je i suvremena Uljara "Mikulić" u Ljubuškom.

Ona postoji već dvije godine, a impresivni maslinik zasađen je prije pet godina. Uljara "Mikulić" za svoj predani rad osvojila je i sedam zlatnih medalja, a zadnja od njih im je dodjeljena u Stocu na manifestaciji "hercegovački plodovi Mediterana". Oviha dana u uljari i u masliniku se radi punom parom. Stoga smo posjetili ovaj zanimljivi biser hercegovačkog gospodarstva, i to baš u najbolje vrijeme – vrijeme branja plodova i prerade. Za prepoznatljivu i jedinstvenu kvalitetu maslinovog ulja zaslužni su i radnici ove uljare koji ovih dana nesebično rade, nerijetko i do kasno u noć zbog velikog obima posla. Mi vam donosimo foto-priču sa bojama, mirisima, okusima i vizijom da se upornim zalaganjem i trudom može postići sve.

Maslinik danas broji preko 6000 stabala. Opremljen je sustavom navodnjavanja i fertirigacijom (prehrana maslina preko sistema za navodnjavanje). Jedan je od najvećih u Hercegovini i regiji.

 • Sadnja 10×6 metara
 • Površina 40 hektara
 • Sorte : Oblica 80% / Istarska bjelica 5%, Lećino i Pendolino 10% / Buža i ostale 5%
 • Obitelj Mikulić proizvodi vlastito ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete , koje zadovoljava sve standarde za izvoz u EU. Njezine pogodnosti i usluge koriste mali i veliki uzgajivači maslina iz cijele Hercegovine. U sklopu uljare nalazi se kušaonica iz koje se pruža direktan pogled na uljaru i gdje se "uživo" može promatrati cjelokupan proces dobivanja ulja. U ugodnom ambijentu možete kušati maslinovo ulje, probati domaće specijalitete, te porazgovarati o kvaliteti ulja i njegovoj prednosti u odnosu na druga ulja.

  Opće je poznato da je maslinovo ulje zdravo i smanjuje kolesterol te pomaže u reguliranju razine inzulina. Dobro je i za kožu , kosti i zglobove. No, ono može biti i zaštita protiv raka zbog svog bogatstva polifenolima.

  Učinci maslinovog ulja na ljepotu su jedinstveni: sadrži antioksidanse, vitamine A, D, K i E koji su ključni u postupku protiv starenja kože. Odlično je ne samo za izravno nanošenje na kožu, već i kao sastojak krema i pilinga za tijelo i tretmane za njegu kose i noktiju. Čak se i Kleopatra kupala u kupkama s maslinovim uljem koje su njenu kožu činile glatkom i sjajnom. Nakon nje, i mnoge druge plemkinje su koristile maslinovo ulje za sjajnu i zdravu kosu.

  Mediteranska kuhinja slavi maslinovo ulje, a posebice ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je jako cijenjeno zahvaljujući visokom postotku antioksidansa. Razna mesna i riblja jela, salate i povrće (s roštilja, kuhano ili pečeno), a u današnje vrijeme sve češće i slastice kao što su razni čokoladni deserti, obogaćeni su nježnim, ali u potpunosti aromatiziranim okusom maslinovog ulja.

  Ipak, morate imati na umu da nije svako maslinovo ulje koje se prodaje u trgovinama čisto maslinovo ulje već ih se miješa s drugim biljnim uljima.

uljara
uljara
masline
masline
uljara
maslinik
R.H. [ jabuka.tv ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari