Premijer Ćosić ostao iznenađen štrajkom upozorenja

sjednica

Trakavica na relaciji Vlada ZHŽ-a i sindikat prosvjetnih djelatnika ZHŽ-a traje već duže vrijeme, a u ponedjeljak je štrajkom upozorenja djelatnika u osnovnim školama situacija dobila na dodatnoj težini.

Razlozi štrajka

U izvješću o razlozima štrajka spominje se, između ostalog, neredovita uplata doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, nepostojanje jedinstvenog pravilnika o zapošljavanju djelatnika, neredovita uplata naknada za topli obrok i prijevoz, jednostrano smanjenje plaća...

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić ističe kako je ostao iznenađen štrajkom upozorenja jer vjeruje da su i sindikat i Vlada na dobrom putu za dogovor.

"Bio sam nazočan razgovorima s predstavnicima sindikata i moj je dojam bio da smo na dobrom putu oko dogovora. Ja sam upoznat s prijedlogom sindikata i ja sam na sjednici Vlade zauzeo stav da ćemo na tom tragu nastaviti pregovore pa sam malo iznenađen štrajkom upozorenja. Razgovarat ćemo o ovim stvarima i vjerujem da ćemo riješiti situaciju bez štrajkova", istaknuo je Ćosić.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Helena Lončar istaknula je kako je u pripremi novi sporazum koji će relaksirati odnose između Vlade i sindikata.

Novi sporazum

"Nekih najava štrajka nije bilo, tek je u prošli petak stigla obavijest da će se on održati. Mi smo pripremili jedan sporazum koji sindikati osnovnog školstva nisu prihvatili, te su predložili jedno proširenje tog sporazuma. Naravno, problem je financijski pa pripremamo novi sporazum koji moramo usuglasiti i s ministarstvom financija i vjerujem da će dogovorom biti zadovoljni i sindikati prosvjetnih djelatnika osnovnih škola i Vlade ZHŽ-a", kazala je Lončar.

Željko Andrijanić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari