Specijalci kao kulise spektakla inspekcijskog mazanja očiju

kapuljače

Federalna uprava za inspekcijske poslove uz pomoć kolega iz županijskih birokratskih aparata i Porezne uprave Federacije od jučer je službeno krenula u kako službeno kažu "najveću akciju provedbe pojačanog inspekcijskog nadzora tvrtki, trgovina, ugostiteljskih objekata na prostoru FBiH". Službeno objavljeni podaci o neplatišama obveza govore kako bi se prve na udaru trebale naći državne tvrtke.

Državne tvrtke prve na udaru?

Službeno obznanjeni podaci govore kako je najveći dužnik državnih obveza iz nadležnosti Federacije BiH, Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH, koje duguju više od 142 milijuna KM izravnih poreza. Slijede tuzlanski Rudnici Kreka s nešto više od 100 milijuna te Rudnik mrkog uglja Zenica s približno 40 milijuna maraka duga. Promatrano po regionalnoj zastupljenosti, među 10 najvećih dužnika nalaze se po dvije kompanije čije je sjedište u Sarajevu, Zenici i Tuzli, te po jedna iz Bihaća, Novog Travnika, Velike Kladuše i Gračanice.

Očito je, dakle, kako su glavni dužnici koncentrirani na većinski bošnjačkim područjima, što se dijelom opravdava i time da su veliki proizvodni sustavi bili smješteni uglavnom na tim prostorima. Osim proizvodnih kompanija koje se nisu snašle u tranziciji, na popisu milijunskih dužnika su i javne ustanove, komunalna poduzeća, sportski savezi i klubovi, kladionice.

Zanimljivi su i podaci iz Županije hercegovačko-neretvanske. Ukupna potraživanja ZZO-a HNŽ-a iznose čak 22,6 milijuna maraka. Gledajući popis dužnika, razvidno je kako državne tvrtke stvaraju najveće dugove. Željeznice Federacije BiH imaju prema ZZO-u HNŽ-a najveći dug trenutačno i on iznosi 6,47 milijuna maraka. Na drugom mjestu je Igman Konjic koji duguje 3,7 milijuna KM, dok Granit Jablanica treba izmiriti 2,7 milijuna KM duga prema Zavodu. Hidrogradnja Sarajevo za zdravstveno osiguranje u HNŽ-u mora još platiti 1,26 milijuna KM, a Vodovod Mostar 1,07 milijuna maraka. Nešto manje od milijuna je dužan Komos Mostar. Njihov dug iznosi 870.000 maraka, zatim 605.000 Fabrika duhana Sarajevo, te Hercegovačka Radiotelevizija s 481.000 maraka duga prema ZZO HNŽ-a. Alat d.o.o. Konjic duguje 448.000 KM za zdravstveno osiguranje, TGA Stolac 545.000. Ovo su trenutačno najveći dužnici prema ZZO-u HNŽ-a i sada se traže modaliteti kojima bi se ovaj dug podmirio.

Radi se o dugovanjima zaključno s 31.12.2011. godine.

Policija i specijalci kao kulise spektakla

Pompezno najavljene "aktivnosti inspektora", za koje su iznimno plaćani kako bi ih obavljali svakodnevno od stupanja u radni odnos, prema posljednjim službenim najavama trajat nće u idućih nekoliko mjeseci. Kako bi se narodu zavarale oči, osiguravat će ih pripadnici Federalne uprave policije i županijskih policijskih uprava.

Inspektori žele, kako stoji u službenoj obavijesti Federalne uprave za inspekcijske poslove, suzbiti rad “na crno”, kontrolirati uplate plaća, odnosno prijave i uplate doprinosa za zaposlenike, te poštivanje fiskalnih sustava u Federaciji BiH.

“Svrha provedbe pojačanih inspekcijskih nadzora je poboljšanje stanja u oblasti poštivanja Zakona o radu te Zakona o fiskalnim sustavima u FBiH a sve s ciljem stabilizacije uplate prihoda u fondove Zavoda MIO te županijskih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH kako bi navedene institucije mogle nesmetano izvršavati svoje zakonom propisane obveze”, stoji u obavijesti Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Za razliku od dosadašnjih akcija, ova nema nekog fiksnog roka trajanja, a Uprava si je dala za pravo odlučiti i kada će prestati s nadzorom provedbe zakona. "Pojačane inspekcijske kontrole gospodarskih subjekta u Federaciji BiH neće prestati sve dok se ne konstatira kako je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano."

Neće se kao do sada naplaćivati velike kazne za nepoštivanje zakonskih propisa iz područja porezne i financijske politike, već se želi kod svih gospodarskih djelatnosti postići unapređenje i poboljšanje stanja u smislu dosljednog poštivanja zakona u područja rada i radnih odnosa i fiskalizacije u FBiH tvrde iz Uprave, no i dodaju "Inspektori prilikom obavljanja kontrola ako utvrde kršenje navedenih zakonskih propisa (osim ostalih propisanih zakonskih mjera sankcioniranja) bit će "prinuđeni bez odlaganja" izricati mjere zabrane rada, što je ujedno i najveća kazna za bilo kakav gospodarski uspjeh.

Pilula za smirenje umirovljenika po starom receptu

Večernji list uz objavu ove medijima atraktivne informacije dodaje i kako cjelokupna akcija ima cilj da Vlada Federacije BiH ispuni dano obećanje udrugama umirovljenika po kojem će mirovine iduće “izborne” godine biti veće za pet posto.

Prošli tjedan Nermin Nikšić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić i predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivo Kožul potpisali su sporazum o povećanju mirovina. Federalna Vlada prihvatila je i obvezu da će, u najskorijem roku, Parlamentu Federacije BiH predložiti set zakona čija provedba treba osigurati poboljšanje poslovnog ambijenta, jačanje fiskalne discipline, efikasniju naplatu poreza i doprinosa i borbu protiv rada na crno, poboljšanje položaja radnika te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Kako bi dano obećanje bilo realizirano, i Zavod MIO krenuo je u namirenje novca prodajom hotela, odmarališta, domova umirovljenika u njihovu vlasništvu.

Hoće li biti rezultata?

Nažalost, sudeći po dosadašnjim iskustvima najavljena akcija i silni angažirani resursi, od kojih će oni ljudski zasigurno biti i dodatno iz proračuna plaćeni, bit će usmjereni prema onim gospodarskim subjektima koji u ukupnim obvezama i dugovima prema državi najmanje sudjeluju: malim tvrtkama, sitnim obrtnicima i ugostiteljima. Krupne ribe i najveći dužnici ipak su u državnom vlasništvu, a radna mjesta u njima glavno sredstvo raspodjele moći političkih stranaka. Jedno je sigurno, reuzultati akcije bit će objavljeni u brojkama koje će pohvaliti rad inspektora, vjerojatno pokojim žrtvenim janjcem među privatnicima, a dugovi državnih tvrtki i njihove zaštićene fotelje izgubit će se u masi brojki.

B.Š. [ dnevnik.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari