Vlada ignorira prosvjetne djelatnike, umjesto prošle Vlade sada krivac Federacija

mrežna stranica nedostupna

Danas je u ŽZH-u počeo štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u toj županiji. Prosvjetni djelatnici prosvjeduju, kako je istaknuto, protiv dugogodišnjih loših uvjeta u kojima djeca u toj županiji stječu svoje osnovno obrazovanje te optužuju aktualnu Vladu za nepoštovanja važećih zakona i sporazuma.

Moguć je generalni štrajk u osnovnim školama Zapadnohercegovačke županije, izjavila je Vesna Ćorluka, predsjednica županijskog sindikata osnovnih škola.

Najavivši štrajk upozorenja, Ćorluka je pojasnila kako sindikat još uvijek nema nikakvog odgovora iz županijskog ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

"Ministarstvo nije odgovorilo na naše upućene pozive na nastavak razgovora i pregovora niti je bilo kakve reakcije na najavu štrajka upozorenja", rekla je Ćorluka i pojasnika kako su u rujnu počeli novu seriju pregovora s ministarstvom u nadi da će naći malo više dobre volje.

"Dobre volje, međutim, nema. Da bi se moglo nešto riješiti i dogovoriti, treba sjesti i razgovarati, ali za razgovore sa sindikatom prosvjetnih djelatnika naša vlada nema vremena", rekla je Ćorluka.

Kako je navela, razlozi za štrajk upozorenja su, pored uvjeta u kojima se radi i činjenja štete obrazovanju i načina na koji djeca stječu obrazovanje, su i oni stari razlozi koje sindikat pokušava riješiti godinama, pa ne uspijeva jer s druge strane nema suradnika.

"Razlozi su nepostojanje jedinstvenog pravilnika o zapošljavanju čime se otvara prostor manipulacijama i različitim uvjetima prilikom upošljavanja, problemi kod umirovljenja jer neki ispune kriterije za umirovljenje pa ostanu na poslu, a neki odu u mirovinu pa se otkrije da im nije plaćeno mirovinsko", navela je Ćorluka upozorivši i na problem prilikom liječenja prosvjetnih djelatnika koji, kad imaju potrebu liječenja u drugoj županiji sve plaćaju iz svojeg džepa.

Od plaće se uzima, a ne uplaćuje se zdravstveno

"Od plaće im se uzima, a ne uplaćuje se zdravstveno. Ne isplaćuju se tekuće stvari iz važećih ugovora. Nije isplaćen ostatak regresa za 2012. i za 2013. godine. Kasni se pet, šest i više mjeseci za isplatu honorara, porodiljne naknade kasne isto toliko", navela je Ćorluka i dodala kako su prosvjetari svjesni stanja u društvu, ali da ne traže nikakva povećanja već samo ono što im vlada duguje.

Napominje i kako u kolektivnom ugovoru stoji da vlada određuje osnovicu plaće a koeficijent je određen kolektivnim ugovorom, pa bi ona bi trebala pratiti troškove života. No, sedam godina plaća je ista, a ove godine je smanjena za 8 posto.

"Smeta nas maćehinski i ignorantski odnos vlade te nedostatak volje da se nešto riješi. I dalje ćemo pokušavati dogovoriti načine kako ćemo ublažiti ove probleme koji nas muče, ako ne bude sluha i dobre volje postoje i drugi načini na koje se mi možemo boriti za svoja prava", rekla je Ćorluka ne isključivši mogućnost generalnog štrajka.

Podsjećamo, problem u školstvu ove županije vuče se već mjesecima, a početkom godine premijer Zdenko Ćosić, ministar financija Radoslav Luburić te ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Helena Lončar složili su se kako, zbog nedostatka novca, Vlada pod hitno mora provesti mjere štednje koje će se odnositi na sve korisnike proračuna.

Za sve je okrivljena prošla vlast, koja je, kako je ministar Luburić izvijestio javnost, ostavila dug od sedam milijuna KM.

Prosvjetari su štrajkali prošle školske godine, ali im vlade im je odgovoreno rezanjem plaće za dane provedene u štrajku. Tako su sindikati obrazovanja nakon štrajka u siječnju priopćili kako se "svakom djelatniku obustavlja više od pola novca koji je zaradio tog mjeseca te da u obračun za plaću nisu uvršteni dani u štrajku nego im je ukradena plaća i za one dane prije početka štrajka, kada su uredno dolazili na posao".

Iz Zapadnohercegovačke županije, koja proračunski minus ne može zakrpiti, oglasili su se pak i okrivili politiku na razini Federacije BiH za neravnopravnu raspodjelu novca. Tako je Ministar gospodarstva i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a Ivica Ćorić medijima rekao kako županije previše daju Federaciji, a ona im pak ne vraća onoliko koliko im je potrebno.

Podsjećamo, u ovoj županiji nastava za prvačiće u devetogodišnjem osnovnom obrazovanju nije počela u rujnu kao u drugim županijama, nego je "odgođena" za siječanj 2014. godine što je izazvalo brojne kritike javnosti i struke.

No, čini se kako problemi sa štrajkovima u ovoj županiji neće stati samo na prosvjeti, jer se sve više govori i o nezadovoljstvu policije te o mogućem štrajku njihovoh djelatnika.

R.I. [ dnevno.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari