Mate Šimić ostaje u pritvoru još tri godine

u lancima

Mate Šimić (1969.) zvani Dolkić, rođen u Ljubuškom, a nastanjen u Grudama, optužen za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja se bavila neovlaštenim prometom droge te za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, u pritvoru će ostati i iduće tri godine, odnosno do okončanja sudskog postupka, a njegov brat Blago (1976.), kojeg optužnica tereti za ista djela, iza rešetaka će biti iduće dvije godine.

Organizirana skupina

Ovu odluku donio je, po prijedlogu Tužiteljstva, Sud BiH nakon što je protiv braće Šimić potvrdio optužnicu.
Tako će rješenjem Suda, Mate Šimić u pritvoru ostati do 15. listopada 2016., a Blago Šimić do 15. listopada 2015. Rješenje će biti na snazi sve do nove odluke Suda. Osim organiziranog kriminala, krijumčarenje droge, držanje oružja i eksplozivnih tvari, Mate Šimić se tereti i za ugrožavanje sigurnosti, odnosno ozbiljne prijetnje koje je uputio policijskom komesaru MUP-a Zapadnohercegovačke županije Zoranu Galiću. U idućem razdoblju će biti zakazano i ročište na kojem će se optužena braća izjašnjavati o krivnji, a što će uslijediti nakon što Sud razmotri eventualne prigovore odbrane na optužnicu. Braća su, kako stoji u optužnici, od 2004. do 2007. godine, i to nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio skupinom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe iz Gruda, u više navrata prevezli veće količine opojne skunka.

Braća Šimić su drogu nabavljali na njima poznat način i od njima poznatih osoba, a onda su u automobilima, i to na mjestima gdje nije dopušten prijelaz državne granice, iz BiH u Hrvatsku, u više navrata prevezli veće količine ove opojne droge. Skunk je prevožen do Zagreba i Šibenika, gdje su dobivali novac od njima poznatih osoba.

Prijetnje silovanjem

U optužnici stoji da je 17. prosinca prošle godine u kući koju braća koriste u Grudama, tijekom izvođenja policijske akcije "Meteor", pronađeno 10 i po kilograma skunka kojeg su namjeravali prodati njima poznatim osobama u Hrvatskoj za ugovoreni i njima poznati iznos novca. Istoga dana je u njihovoj kući pronađeno i jedanaest štapina eksplozivne tvari, "kamniktit" i "vitezit", koja u svom kemijskom sastavu sadrži trinitrotoluol (TNT), nitroglicerin (NG) i amonijačni ion, koju su optuženi nabavili na neovlašten način, a čiji su nabavljanje, držanje i promet zabranjeno važećim zakonskim propisima.

Inače, tijekom istrage koja je vođena proteklih mjeseci, moglo se čuti da je pretresom objekata u prosincu prošle godine pronađeno 16 kilograma skunka, pa čak i više droge nego što se moglo čuti. Osim droge i oružja, u optužnici se navodi da je Mate Šimić 30. studenoga 2011. godine u Grudama pozvao mobitelom policijskog komesara Galića, i zaprijetio mu da će, ako ga ne ostavi na miru, dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će njega vezati i natjerati da sve to promatra. Galić je ove prijetnje shvatio vrlo ozbiljno kao ugrožavanje njegove osobne sigurnosti i sigurnosti članova njegove obitelji.

H. Rovčanin [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Nezaboravljenim braniteljima Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari