Povećajte porez na luksuz a ne na lijekove

razlike

Bosna i Hercegovina bi trebala slijediti europski trend – smanjiti opterećenja na plaću, a povećati porez na dodatnu vrijednost (PDV) kako bi se privukle što više investicija i otvorili nova radna mjesta, mišljenja su gospodarstvenici.

Porez na dodatnu vrijednost (PDV) je porez na potrošnju i porez koji snosi onaj koji je zadnji u lancu proizvodnje, objasnio je jučer na konferenciji u Mostaru Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore FBiH. On, po tko zna koji put, upozorava kako je potrebna kompletna reforma fiskalnog sustava naše zemlje.

"Vrijeme je da se ovih 17 posto počne "načimati", jer nije 'sveto slovo' te da se optereti potrošnja, rasterete plaće, a ujedno i popravi slika kroz PDV", naglasio je Lasić koji ne može shvatiti da je ista stopa PDV-a na lijek i na BMW X5 te da je na kavu trošarina, a na jahtu nije.

Više na luksuz!

Prijedlog gospodarstvenika je sljedeći: uvođenje snižene stope PDV-a, između 5 i 7 posto, na osnovne živežne namirnice, sve poljoprivredne inpute, dječju hranu, školske knjige, lijekove, voće i povrće. I bez obzira na smanjenje ove stope, povećali bi se prihodi od PDV-a zbog povećanja stope na "luksuzne proizvode" na 21,5 posto.

"Svi se bore da se smanje opterećenja na plaću, a da se poveća stopa PDV-a. On ne utječe na konkurentnost proizvoda jer je isti i za uvozne i domaće proizvode. Stoga, smatramo da bi BiH trebala krenuti u tom smjeru da se smanje stope za određene vrste proizvoda u cilju poboljšanja socijalne slike kod najugroženijih kategorija, te da bogatije stanovništvo daje više", poručio je Lasić koji je novinarima kazao kako već duže vrijeme nadležnim upućuju prijedloge o uvođenju diferencirane stope PDV-a koja bi, općenito, poboljšala stanje gospodarstva zemlje.

Standardna stopa PDV-a u članicama Europske unije je 21,5 posto, dok je međustopa oko 14 posto, a prosječna snižena stopa je 6,7 posto. To se znatno razlikuje od naših 17 posto PDV-a, a s druge strane se i opterećenja na plaće u Europi znatno razlikuju od ogromnih bosanskohercegovačkih 73,7 posto.

Ministri, a ne blagajnici

U BiH, po riječima Lasića, nema trošarinskih opterećenja na luksuzne robe poput jahti, helikoptera, proizvode od kože, krzna i sličnih.

"Mislim da bi se, makar oni koji rade u financijama, morali malo zabrinuti. Oni bi bar na kratko trebali postati ministri, a ne blagajnici", poručio je Lasić.

M. Šagolj [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari