Školarci prikupljali priloge za siromašne Ljubušake

štandovi

Dani kruha svečano se obilježavaju svake godine tijekom mjeseca listopada u svim osnovnim i srednjim školama općine Ljubuški. Ove godine isti dan svečano je bilo i u OŠ Marka Marulića i Gimnaziji Ljubuški, a nakon što su obilježili Dane kruha u svojim školama, svi su se okupili na središnjem gradskom trgu, zajedno sa svojim razrednicima i nastavnicima priredili svoje štandove na kojima su izložili krušne proizvode i kolače kao i tradicionalna hercegovačka jela i rukotvorine.

Izloženi su tako bili štandovi OŠ Marko Marulić i Ivana Brlić Mažuranić iz Ljubuškog, Gimnazije Ljubuški te Tina Ujevića iz Vitine, a cilj manifestacije je upoznati djecu, još od najranije dobi, s pravim značenjem kruha. Na samom početku okupljene je blagoslovio gvardijan franjevačkog samostana na Humcu, fra Velimir Mandić zazvavši Božji blagoslov nad sva polja i plodove ljudskih ruku.

Osim krušnih proizvoda zadivljujućih i maštovitih oblika, na izložbenom prostoru našlo se i vina, kravljeg i kozjeg sira, dimljenih kobasica, pršuta, ali i pita, uštipaka i kolača. Osim peciva, vrijedni osnovnoškolci i gimnazijalci potrudili su se svoja izložbena mjesta obogatiti i rukotvorinama.

štandovi

Štand OŠ Tina Ujevića bio je prepun rukom rađenih vaza, ukrasa, cvijeća od papira koji su u prvi sat vremena rasprodati po simboličnim cijenama. Rijetko tko je mogao odoljeti mirisima, pa je navala na štandove bila veća nego se očekivalo, a jedan od najposjećenijih bio je onaj na kojem su žene iz HKUD-a "Radišići" pripremile domaće poslastice - puru i kiselicu te uštipke.

Samu manifestaciju pjesmom i plesom obogatili su članovi HKUD-a "Veljaci". Ugodno druženje se nastavilo u svečanom ozračju uz degustaciju domaćih slastica i peciva.

Spomenimo kako je obilježavanje Dana kruha u cijeloj općini imalo i humanitarni karakter. Naime, prikupljeni dragovoljni prilozi, bit će doniran Centru za socijalni rad Ljubuški koji će ga raspodijeliti osobama lošijeg imovinskog stanja u ljubuškoj općini.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari