U Kreševu prvi test odnosa dvaju HDZ-ova

Na putu prema dolje

Kreševo - mala sredina, ali od ključne važnosti za položaj hrvatskog naroda središnje Bosne, kao i stranaka koje predstavljaju Hrvate, mogla bi kroz ponovljene izbore koji se održavaju u prosincu biti poprište na kojem će se testirati odnosi dvaju HDZ-ova s jedne strane, odnosno NS-a Radom za boljitak s druge, kao i njihovo međusobno povjerenje.

Naime, povlačenjem s dužnosti dosadašnjeg načelnika Zdravka Miličevića, čelnika 'Boljitka', Središnje izborno povjerenstvo moralo je prevladati novonastalu situaciju te raspisati prijevremene izbore koji se održavaju 1. prosinca, a na njima će, sukladno prijavama koje su ovjerene u SIP-u, sudjelovati tek tri stranke; dva HDZ-a i NS Radom za boljitak.

Intenzivni pregovori

O imenima se još uvijek spekulira, sve političke opcije imaju u igri više potencijalnih kandidata čija imena i dalje kriju kao zmija noge, što je pak i razumljivo jer će naoko klasični izbori biti u praksi mnogo više - oni će pokazati mogu li dva HDZ-a zajedno ili će pak kao i 2012. ponovno nastupiti samostalno te kako će se u cijeloj priči ponijeti 'Boljitak'. U ovom trenutku traju intenzivni pregovori na relaciji HDZ BiH - HDZ 1990. čiji se ishod još uvijek ne zna i koji će uvelike ovisiti o tomu na koji će način županijski odbori dvije stranke prevladati međusobne razmirice koje su do sada često isplivavale na površinu i zbog kojih se zajednička suradnja u nizu općina središnje Bosne nije mogla ostvariti.

U igri više imena

U HDZ-u BiH naglašavaju kako imaju nekoliko jakih kandidata koje bi mogli ponuditi, no, još uvijek je rano za donošenje konačne odluke, budući da se čeka način na koji će se zaključiti pregovori s HDZ-om 1990. Za sada, dogovora nema, te će se prema svemu sudeći, približavanjem roka do kojeg treba potvrditi kandidate intenzivirati dogovaranje i međusobna komunikacija. S druge strane, iz HDZ-a 1990. uvjeravaju nas kako su u proces pripreme ušli maksimalno ozbiljno i profesionalno te da izbori u Kreševu zaslužuju pozornost. Međutim, još uvijek ostaje nepoznato hoće li u konačnici dva HDZ-a zajedno ili će se pak ponoviti situacija iz listopada prošle godine kada su se na izborima za načelničku poziciju borili Stjepan Lepan iz "devedesetke" i Zdenko Laštro iz HDZ-a BiH, nad kojima je pak u konačnici pobjedu ostvario kandidat NS-a Radom za boljitak Zdravko Miličević. Potonja stranka, prema informacijama koje smo dobili, također se vrlo ozbiljno priprema za nadolazeće prijevremene izbore, a trenutačno su u igri za načelničkog kandidata dva imena. Odluka tko će ispred 'Boljitka' u izbornu utakmicu za poziciju prvog čovjeka Kreševa znat će se, potvrđeno je, do 23. ovog mjeseca. Po svemu sudeći, jesen u ovom malom srednjobosanskom gradu bit će i više nego užarena, a da je tomu tako svjedoči i činjenica da se politička situacija već jedno vrijeme zakuhava, a pregovori obavljaju na dnevnoj bazi. Naravno, ne treba zaboraviti kako Kreševo nosi i jednu simboliku u hrvatskom narodu ove zemlje, jer je u njemu svojevremeno potpisan dokument koji je možda jedan od rijetkih svijetlih primjera svehrvatske suradnje.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari