Potvrđena optužnica protiv braće Šimić

uhićenje

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u petak optužnicu kojom se optuženi Mate Šimić tereti da je počinio produženo kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, te kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivih materija i kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti. Optuženi Blago Šimić tereti se da je počinio produženo kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivih materija.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u razdoblju od 2004. godine pa do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe sa područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana-skank, koja je proglašena opojnom drogom i čiji promet je važećim zakonskim propisima zabranjen.

U optužnici se dalje navodi da je 17. prosinca 2012. godine u kući u Grudama, koju koriste optuženi, pronađeno 10,50 kilograma opojne droge marihuana-skank, koju su optuženi imali namjeru prodati njima poznatim osobama u Republici Hrvatskoj za ugovoreni i njima poznati iznos novca.

Tog dana je u njihovoj kući pronađeno i jedanaest štapina eksplozivne materije, "kamniktit" i "vitezit", koja u svom kemijskom sastavu sadrži trinitrotoluol (TNT), nitroglicerin (NG) i amonijačni jon, koju su optuženi nabavili na nedopušten način, a čije je nabavljanje, držanje i promet zabranjeno važećim zakonskim propisima.

Optuženi Mate Šimić se nadalje tereti da je 30. studenog 2011. na području općine Grude ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačke županije, tako što ga je pozvao mobilnim telefonom i zaprijetio mu da će, ukoliko ga ne ostavi na miru, "dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će njega vezati i natjerati da sve to posmatra", što je Zoran Galić shvatio vrlo ozbiljno kao ugrožavanje njegove osobne sigurnosti i sigurnosti članova njegove obitelji, saopćeno je iz Suda BiH.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto