5. simpozij "Stazama pobijenih"

popis

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 20. listopada, bit će održan 5. simpozij pod nazivom Stopama pobijenih. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Program počinje u 11.00.

Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi dr. fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja. Mr. sc. Hrvoje Mandić, povjesničar, govorit će o borbama za Široki Brijeg od studenoga 1944. do 7. veljače 1945. Mr. sc. Tomislav Đonlić, povjesničar, govorit će na temu Politički okvir i organizacija partijskih tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji. Mario Bagarić, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Kupres, predstavit će rad kupreškog povjerenstva te kratko progovoriti o prošlogodišnjem radu do sada ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje, Busovača i Čitluk.

U Gospino svetište na Širokom Brijegu uvijek je lijepo doći, naročito u njezinom mjesecu listopadu. Tu su do sada pokopana i 22 hercegovačka franjevca na čiji grob dolazi moliti i tražiti zagovor vjerni puk Božji nazivajući ih »širokobriškim mučenicima«. Ovo Gospino svetište ujedno je središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije.

Dosadašnji tijek i radove sa Simpozija moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info (Događanja + Simpoziji). Svojom nazočnošću Simpoziju i širenjem predavanja koja će biti održana doprinesimo širenju i pronalasku istine o minulim događajima.

Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće"

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari