Novca nema, građani ispaštaju, a oni žive kao "bubreg u loju"

sjednica

Iako gotovo godinu dana Vlada ZHŽ-a provodi mjere štednje među proračunskim korisnicima, nije došlo do pozitivnih pomaka u županijskom proračunu. Tvrdnje premijera Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, da je Vlada uspjela sanirati jedan dio dugovanja, daleko su od istine. Dug županije nije smanjen, već je samo drukčije formatiran. Više se ne vodi na Poreznoj upravi FBiH, već na ZZO-u ZHŽ-a od kojeg je pozajmljen novac uz kamatu od 2 posto. Vlada je smanjila plaće, ali je povećala administrativnu potrošnju od koje ministri i odabrani žive kao bubreg u loju.

Ne plaćaju se doprinosi

Prema svježim informacijama, Vlada ZHŽ-a u 2013. godini nije uplaćivala doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Dugovi županije se gomilaju iz dana u dan, a prema najnovijim podacima, Vlada ZHŽ-a u 2012. godini županiju je zadužila za dodatnih gotovo 9 milijuna maraka.
Krenimo redom. Pet milijuna maraka iznosi dugoročni kredit za tekuću likvidnost, odnosno u svrhu financiranja proračunskog deficita. Navedeno zaduženje odobreno je odlukom Skupštine o dugoročnom zaduženju od 20. travnja 2012. godine, a ugovor o dugoročnom kreditu zaključen je 25. srpnja 2012. godine između Ministarstva financija i UniCredit banke s rokom otplate kredita 60 mjeseci, kamatnom stopom od 6,39 posto godišnje i otplatom u jednakim mjesečnim anuitetima sa 6 mjeseci grace-razdoblja.

Zatim, tu je i pozajmica od ZZO-a ZHŽ-a u iznosu 3,420.326 KM i županijske Službe za zapošljavanje u iznosu od 505.540 KM u cilju realizacije Zakona o utvrđivanju načina osiguranja sredstava za sanaciju duga županije prema izvanproračunskim fondovima županije i sanaciji istog.

Navedeni zakon je usvojila Skupština županije u studenome 2012. godine kojim je definirano da ukupan dug proračunskih korisnika koji se vodi kod Porezne uprave FBiH u prisilnoj naplati, a koji se odnosi na dospjele neizmirene obveze po osnovi doprinosa prema izvanproračunskim fondovima županije, iznosi 7,852.407 KM i to prema Zavodu 6,841.326 maraka i Službi 1,011.081 marku.

Negativne ocjene

Od samog početka rad Vlade i Skupštine ZHŽ-a negativno se ocjenjuje. I Ured za reviziju je financijsko poslovanje Vlade ZHŽ-a u 2012. ocijenilo negativnim utvrdivši da se u ovoj županiji trošilo iznad stvarnih mogućnosti. “Ova županija nije raspolagala novcem u skladu s propisima pa nije plaćala doprinose pri isplati neto plaća, kontrolirala troškove mobilnih telefona i uporabu službenih vozila”, stoji u izvješću federalnih revizora.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari