Poticaje isplaćivati redovito kao i plaće

Dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović jučer je u Sarajevu održao sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bile su izmjene Programa poticaja za 2013. kroz koji bi riješili zahtjeve koji nisu stigli na vrijeme iz određenih županija zbog čega ispaštaju poljoprivredni proizvođači jer do sad nisu mogli ostvariti poticaje. Poljoprivredna udruženja podržavaju izmjene i dopune Programa kako bi riješili sve te zahtjeve  kao i poljoprivrednici da ne bi imali štetu zbog loše administracije unutar nekih županija.

"Usuglasili smo se da je vrlo važno da u sklopu izmjena Progama budu obuhvaćene i investicije u ruralnom razvoju kako bi zahtjevi koji su podneseni još prošle godine bili adekvatno riješeni i kako ne bi bilo diskriminacije prema određenim proizvođačima, odnosno da su neki proizvođači ostvarili poticaje na osnovu investicije a neki nisu", kazao je Ivanković Lijanović. Dodao je da je razgovarano i o plaćanju poljoprivrednih poticaja.

"Zbog neopravdanog kašnjenja isplate poljoprivrednih poticaja, preuzeo sam obvezu da ću ponovo razgovarati sa premijerom i ministrom financija, da kao što državni službenici plaće dobivaju svakog mjeseca, da i poljoprivrednici svoje poticaje ostvaruju svakog mjeseca. Po Zakonu o izvršenju Proračuna, poticaji su prije isplata plaća državnim službenicima“, rekao je ovom prilikom dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Junuz Brkić iz Saveza poljoprivrednih udruženja SBK osvrnuo se na problematiku koja se odnosi na dio Federacije iz kojeg dolazi, konkretno na propust županijske administracije.

Županijsko ministarstvo poljoprivrede nije na vrijeme proslijedilo upućene zahtjeve 332 poljoprivrednika pa je zbog toga taj broj proizvođača ostao bez ostvarenog prava s federalne razine.

„Umjesto u zadruge, imao sam prijedlog da se određeni iznos iz Programa da udruženjima poljoprivrednika. Zadruge su profitabilne organizacije a mi smo nezadovoljni radom Zadružnih saveza. U biti mi nismo imali drugih prijedloga i imali smo zamjerku na županijska ministarstva. Smatram da treba kazniti odgovorne koji su napravili propust jer ljudi nisu ostvarili svoje pravo“, dodao je Brkić.

Miro Pejić iz Udruženja poljoprivrednika u BiH je dodao kako se poljoprivredni proizvođači ne smiju dovoditi u situaciju da kasne poticaji zbog propusta bilo koje razine vlasti.

Komentirajući povećanje poticaja u ovčarstvu i kozarstvu sa 15 KM na 40 KM, Pejić je istakao: „Mi smo se za to zalagali već duže vrijeme. Ovo ministarstvo je prihvatilo naše sugestije jer se mora napokon kontrolirati sustav. Još uvijek ima jako puno „neproizvođača“, odnosno proizvođača koji lažiraju određenu dokumentaciju i takvi se moraju odstraniti da bi oni istinski proizvođači imali što više. Mi ćemo se i dalje što snažnije zalagati da poticaji u Federaciji BIH još više rastu a nikako da se ukidaju.

republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari