Mobilizacija stranačkog članstva pred popis

U Žepču je održan sastanak tima HDZ-a BiH koji prati sva događanja i procese u vezi popisa stanovništva. Nikola Lovrinović, Nevenko Herceg, te ostali visoki dužnosnici ove stranke, zajedno s koordinatorima s lokalnih razina analizirali su dosadašnji tijek priprema za popis stanovništva u BiH koji počinje u utorak.

"Detektirani su određeni problemi kao što je manjak obrazaca koji se pojavio u Brčkom, kao i manjak popisivača zbog toga što ljudi odustaju od ovoga posla. Dio problema Agencija za statistiku je već riješila, a dio će biti riješen. U svakom slučaju mi ćemo i dalje nastaviti pratiti sve detalje vezane uz popis i ukazivati na eventualne propuste" - rekao je jučer Nikola Lovrinović.

Mobilizacija članstva

U HDZ-u BiH su nam rekli kako je ova stranka doslovno mobilizirala svoje članstvo zbog popisa pučanstva jer se radi o procesu koji je prevažan za Hrvate u BiH i opstanak ovoga naroda na ovim prostorima.

"Predsjednici svih temeljnih ogranaka su dobili zadatke da zajedno sa svojim ljudima prate cijeli proces, upozoravaju na sve nelegalnosti, propuste i nedostatke koji bi se mogli dogoditi. Ništa ne želimo prepustiti slučajnosti jer budućnost Hrvata u BiH uvelike ovisi i o rezultatima popisa stanovništva. Mogućnost manipulacija mora biti svedena na najmanju moguću razinu" - poručili su iz HDZ-a BiH.

Slično se ponašaju i ostale liderske stranke. Tako je jučer u Mostaru SDA organizirao skup kojem su nazočili svi popisivači Bošnjaci. Iako je sastanak trebao biti održan u tajnosti, Večernjakov fotoreporter je zabilježio okupljanje popisivača uoči sastanka. Iako je sadržaj sastanka ostao tajna, pretpostavlja se kako su nazočnima podijeljene instrukcije oko toga kako se pripadnici bošnjačkog naroda trebaju izjasniti. I ovo je samo još jedan dokaz kako su svi politički čimbenici zainteresirani za ovaj proces i koliko je on važan za svaki od naroda u BH.

Izjašnjavanje na popisnici

Neslužbene informacije govore kako će ovih dana pojedine stranke početi i s kampanjama od vrata do vrata kako bi građane educirali na koji način se izjasniti na predstojećem popisu i što je važno naznačiti na obrascu. U kampanju se uključuje i Hrvatski narodni sabor koji je ovoga tjedna izdao plakate s pozivima za odaziv na popis pučanstva.

"Posebice je važno da se tijekom popisa u tiskanici jasno i pojedinačno izjasne da su po nacionalnosti Hrvati (pitanje broj 24.), po vjeroispovijesti katolici (pitanje broj 25.) i da govore hrvatskim jezikom (pitanje broj 26.). Važno je, popišite se" - poručili su iz HNS-a. Jučer su u BiH počeli pristizati i Hrvati iz dijaspore zbog popisa stanovništva. Iako je bilo dovoljno da samo pošalju svoj JMBG, veliki broj njih želi osobno nazočiti ovome povijesnom procesu u BiH.

Marko Karačić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari