Čoviću pada kredibilitet

Silna neispunjena obećanja, rokovi za rješenje nekoliko ključnih pitanja poput ustavnih promjena, presude 'Sejdić – Finci', imovine, Izbornog zakona koji su u nekoliko navrata probijeni, kao i strateška partnerstva sa strankama koja nisu donijela mnogo pomaka, samo su neki od pokazatelja ponašanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koje su predstavnici međunarodne zajednice strpljivo godinama bilježili i zbog kojih već jedno vrijeme gubi rejting u očima predstavnika najvećih svjetskih sila.

Iz visokih diplomatskih izvora našem je listu potvrđeno kako Čovića sve više gledaju kao lidera koji mnogo obećava i najavljuje, a malo toga ispunjava, dijelom zbog toga što ga partneri sa srpske i bošnjačke strane često iznevjere, a dijelom i zbog toga što je svoje političko djelovanje pretvorio u pusta obećanja i stalna prebacivanja odgovornosti na druge. Zbog toga se on sve više stavlja u kontekst skupine lidera kojima međunarodna zajednica, a pogotovo službeni Washington, uskraćuju potporu te traže dostojnu zamjenu, navodi naš sugovornik.

Usložnjavanje situacije

Svjetske sile koje na BiH i dalje gledaju kao neku vrstu svog eksperimenta za koji žele da uspije frustrirane su činjenicom da Čović, kao lider bh. Hrvata, barem po broju glasova koje osvaja njegova stranka, vuče upitne poteze koji ne rezultiraju poboljšanjem situacije, već se procesi jednostavno vrte u krug, pa se tako obnavljaju neke stare veze poput onih sa SDA, a istodobno se vrlo brzo zaboravljaju izleti poput koalicije s SDP-om, a koja ne samo da nije dovela do funkcionalnijeg stanja u Federaciji, već je političku situaciju dodatno usložila.

Čoviću se, naravno, već duže vrijeme zamjera strateško partnerstvo sa SNSD-om te neizravna potpora procesima iz Banje Luke, a koji, u očima međunarodne zajednice, ne vode jačanju države. Svi potezi donijeli su političku korist uskoj skupini lidera, ali ne i građanima BiH jer je vrlo mali broj zacrtanih ciljeva iz svih do sada potpisanih ili nepotpisanih dogovora proveden u praksi.

I ne trpe samo građani. Međunarodna zajednica, konkretno SAD, unatoč drugačijoj percepciji, tvrdi naš izvor, gleda s posebnom pažnjom na položaj hrvatskog naroda u BiH kojeg vide kao određenu vrstu protuteže utjecajima drugih sila, a taj isti narod tijekom razdoblja u kojem ga je vodio Čović nije doživio poboljšanje svog položaja. Zbog toga se jasno može govoriti, ističe naš sugovornik, o padu kredibilnosti lidera HDZ-a BiH u međunarodnim krugovima koji zbog silnih neprovedenih obećanja sve više gubi na važnosti i utjecaju u međunarodnim krugovima, odnosno njegovi stavovi i najavljeni potezi uzimaju se s kudikamo većom dozom rezerve.

Probijeni rokovi i neispunjena obećanja

Podsjetimo samo na neke, Čović već nekoliko posljednjih tjedana konstantno najavljuje konačno rješenje oko presude 'Sejdić – Finci', barem kada je u pitanju dogovor unutar Federacije s bošnjačkim partnerima. Istodobno, takvih obećanja strani su se diplomati naslušali posljednjih mjeseci, pa i godina. Podsjetimo samo na rok u travnju ove godine kada je u BiH trebao stići  povjerenik EU-a za proširenje Štefan Füle.

Čović je, istodobno, najavio i konačno rješenje ovog pitanja još u srpnju 2012. kada je potpisao sporazum sa SDP-om, nakon čega, pogađate, nije došlo do realizacije, a isto se dogodilo i par mjeseci kasnije u okviru federalne “četvorke”. Kad je već “četvorka” u pitanju, Čović je tvrdio kako će proces rekonstrukcije federalne vlasti završiti za par mjeseci maksimalno, a u početnoj euforiji u lipnju 2012. spominjao se rok od samo dva tjedna! Osim ustavnih promjena i nikad obećane rekonstrukcije vlasti, politički put lidera HDZ-a BiH, primjećuje naš sugovornik, bio je obilježen i upitnim dogovorima sa SNSD-om, a strateška partnerstva koja su se spominjala u nekoliko navrata nisu donijela koristi za državu niti narod, osim političkih bodova za stranku, a sličan scenarij obilježili su i planovi da se kroz HNS ostvari zajednički nastup hrvatskih stranaka tijekom lokalnih izbora.

Ne samo da nastupa nije bilo, već su Hrvati izašli kao politički gubitnici u nizu općina, pogotovo središnje Bosne. Zbog svega navedenog potezi koje Čović vuče i retorika kojom se koristi često su, ističe naš sugovornik, u koliziji te se stvara dojam da se usložnjavanje situacije koje tada nastaje često koristi kao sredstvo održanja vlasti, zbog čega međunarodna zajednica, za sada tiho, daje potporu nekim drugim liderima.

Federalna jedinica

Čović je u nekoliko navrata otkrivao prijedloge ustavnih promjena, bilo kroz Hrvatski narodni sabor, bilo u obliku Kreševske deklaracije, a koji su predviđali federalizaciju zemlje, uz mogućnost diskontinuiteta teritorija. Konkretno govoreći - ti planovi su predviđali ukidanje dvoentitetske podjele BiH te uspostavu četiri federalne jedince, uz stidljive naznake da bi jedna od njih bila s hrvatskom većinom

Ravnopravnost u biranju

Lider HDZ-a BiH već druže vrijeme najavljuje rješenje kroz presudu “Sejdić - Finci” a koje bi omogućilo da Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu ili pak Domu naroda. Spominjalo se i nekoliko rokova za dovršenje ovog posla, no istina je da su prijedlozi HDZ-a dva puta doživjeli fijasko, jednom u Parlamentu BiH, a drugi put u okviru federalne “četvorke”.

Kanal na hrvatskom jeziku

Kanal na hrvatskom jeziku jedno je od omiljenih obećanja koje se često spominje u predizborno vrijeme. Apsurd ove situacije najbolje se ogleda u činjenici da su stručnjaci uistinu završili svoj posao te pripremili materijal o nacrtu zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku. Izostala je, pogađate, politička potpora, pa stoga i ne čudi da ministar prometa i veza Damir Hadžić iz partnerskog SDP-a govori kako takvog materijala nema.

Povratak

Pitanje povratka Hrvata, pogotovo na područje RS-a, odvija se puževim korakom. Istodobno, Čović itekako ima razvijene veze s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom pa se postavlja pitanje zbog čega se snažnije ne lobira za potporu lokalne samouprave svima koji bi željeli živjeti i raditi na dijelu BiH koji se trenutačno zove RS.

Jedinstvo na izborima

Omiljena tema uoči svakih izbora, a pogotovo prošlogodišnjih lokalnih, bila je mogućnost ostvarivanja svehrvatske suradnje na terenu, pogotovo u općinama gdje su Hrvati ili u manjini ili u nekoj vrsti ravnoteže s Bošnjacima. HNS je jasno definirao strategiju, no ona je ostala mrtvo slovo na papiru što je posebno vidljivo u središnjoj Bosni.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari