Gospin kip premazan bojom koja svijetli u mraku!?

Novo međugorsko čudo, Gospin kip koji svijetli flourescentnom svjetlošću ima logično i prirodno, a ne nadnaravno objašnjenje, tvrde znanstvenici.

"Ovo je školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekt pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat" - rekao je dr. Pavle Močilac, kemičar Instituta za organsku kemiju i biokemiju u Pragu.

"Netko je očito, u želji da napravi predstavu, prebojao Gospin kip s premazom na bazi stroncijeva aluminata. Naime, ukoliko usporedimo boju Gospina kipa koji svijetli u mraku s bojom kojeg u mraku isijava stroncijev aluminat možemo vidjeti da su istovjetne. Stoga je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin kazališni trik za naivne i lakovjerne" - istaknuo je Močilac.

Njegov kolega dr. Tomislav Portada, kemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra da bi trebalo otići u Međugorje i na licu mjesta ispitati što je izazvalo neobičnu svjetlost.

"Ne mislim da je netko namjerno lažirao priču. No, vjerujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga krivo tumače" - rekao je Portada koji smatra da postoji niz mogućnosti za flourescentnu svjetlost Gospina kipa.

"Primjerice, poznato je da deterdženti za izbjeljivanje odjeće pod utjecajem ultraljubičastog zračenja fosforenciraju. Ipak, neozbiljno je nagađati izdaleka što se događa" - zaključio je.

Jutarnji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari