Narkotici iz Hercegovine u Hrvatsku se unose u tijelu

pretraga

Mostar i Čapljina sjedišta su preprodavača heroina, u Posušje i Grude se ide po kokain, a za marihuanu se treba uputiti u Stolac. To su uglavnom hercegovačke destinacije na koje svoje kurire upućuju šefovi narkoklanova koji su opskrbljivali drogom područje od Dubrovnika do Rijeke, a često su i osobno nabavljali ilegalne supstancije. Njihova ruta je ujedno narkokarta opskrbljivača iz Hercegovine, gdje je prije nekoliko dana "pao" jedan od dilerskih klanova u akciji "Osoja". Zbog toga je cijena heroina i kokaina porasla, jer se računa da je gotovo tisuću narkomana na ovaj način ostalo bez droge.

I teške i lake

"Dakle, teška i laka droga koja se "troši" u Dalmaciji je uglavnom uvoz iz BiH" - govori nam jedan od iskusnih splitskih inspektora za narkotike koji je, pak, zbog svoje sigurnosti želio ostati anoniman.

"Procjene su da je kokain u zadnjih pet godina puno više eksponiran nego prije, ne samo među jet setom nego i među mladima koji izlaze vani. Kod nas nema flasha, cracka i tih nekih novih droga. Uglavnom radimo tako da pratimo rad nekih skupina za koje imamo informacija da se bave dilanjem, a ova tzv. ulična redukcija, odnosno zapljena na ulici, također se provodi, ali to nam nije prioritet" – objašnjava naš sugovornik. Na činjenicu da na splitskim ulicama više nema "vidljivih" narkomana i dilera, zasigurno je utjecao i razvoj tehnologije. Naime, osim što su postali mobilniji, dileri su promijenili i način poslovanja. Sad se trgovina uglavnom obavlja po stanovima koji se unajmljuju u novogradnjama koje imaju garaže, i to na kraće razdoblje, najčešće nekoliko mjeseci. To traje dok ih susjedi ne "prokuže", odnosno dok ne procijene da su postali uočljivi, a tad mijenjaju lokacije. Inače, droga se iz BiH prenosi preko granice na najrazličitije načine. Naravno, najčešće se to pokušava u paketima skrivenim u automobilima preko manjih prijelaza, no kako nam je kazao jedan granični policajac, često krijumčari imaju i neobičnije načine.

"Magareća" posla

"Ranije smo znali uočiti i životinje, konkretno magarce, koje recimo u BiH natovare s plastičnim bocama, a usput stave i nešto marihuane, ne previše, možda koji kilogram, da ne bude prevelika šteta ako "padne". Onda puste magarca koji je već naučen da ide neprohodnim planinskim putovima preko granice, a onda ga oni s druge strane dočekaju i preuzmu paket" - kazao je graničar, napominjući da u zadnje vrijeme kuriri najčešće prolaze na motociklima, koji se manje kontroliraju. Međutim, kako kaže, najmanje se kontroliraju unutarnji organi tijela.

"Akciji "Osoje" prethodilo je uhićenje dubrovačkog taksista Ante P. (37) koji je, barem sudeći po učestalim prelascima granice u Brgatu, čak 25 puta švercao heroin ovog ljeta u anusu. Taksist je uhićen kada se sa svojim VW vozilom vraćao iz BiH, Nakon kraćeg nećkanja, 37-godišnjak je sam iz anusa izvadio dva kondoma s heroinom. U njima je bilo po 26 i 30 grama, odnosno ukupno 56 gr heroina, čija je tržišna vrijednost 100 maraka po gramu. Postoji i snimka gdje se vidi kada je i stavljao drogu" - zaključuje graničar.

Robert Soldo [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari