Živko Budimir pred sudom zbog nezakonitog posjedovanja oružja

en face

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je počelo suđenje Živku Budimiru zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. Suđenje je trebalo početi 30. kolovoza, ali je odgođeno za danas, jer se Budimir nije pojavio na ročištu, a izostanak opravdao dokumentacijom o medicinskom pregledu u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj. Optužnica protiv Budimira podignuta je 3. lipnja.

Tužitelj Sanjin Bogunić podsjetio je kako su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, prilikom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, 26. travnja, pronašli su pištolj "češka zbrojovka" sa sedam metaka za koji ne posjeduje odobrenje. Pozivajući se na iskaz vještaka, on je precizirao kako je jedan metak bio u cijevi, a šest metaka u spremniku pištolja, te konstatirao kako je "pištolj bio spreman za upotrebu".

Bogunić je zatražio da Budimir bude kažnjen po zakonu i oduzme mu se sporni pištolj.

Sudac Sedin Idrizović nije prihvatio prigovor obrane kako je ovo suđenje trebalo biti u Mostaru, ističući kako se nakon potvrđivanja optužnice ne može stavljati prigovor na mjesnu nadležnost suda.

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić naveo je kako će obrana dokazati nevinost svog klijenta, uz opasku kako je ovaj proces "optužba protiv časnika koji ima pištolj". On je zapitao postoji li sumnja da optuženi izvrši kazneno djelo, je li oružje zaista nelegalno, te što je sa Zakonom o amnestiji. "Smatram da ne postoji kazneno djelo, kao ni kaznena odgovornost mog branjenika", rekao je Hadžić.

Sljedeći mogući termin suđenja je 7. listopada, kada bi obrana trebala izvesti svoje dokaze, nakon čega bi, na sljedećem pretresu, bile iznesene završne riječi.

Odvjetnik Hadžić je nakon ročišta novinarima priopćio kako je rano da obrana "otvara karte", prije nego što tužiteljstvo izvede dokaze protiv njegovog klijenta.

"Mi posjedujemo valjanu dokumentaciju koja dokazuje mjerodavnost nabavke pištolja, i vidjeti ćemo konačan stav Suda o tom pitanju", dodao je Hadžić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je itko u BiH osuđen za isto kazneno djelo i da li je odslužio tu kaznu, on je rekao da nije siguran, ali da misli da je za to kazneno djelo presuđen Naser Orić.

Prema njegovim riječima, kazna za nelegalno nošenje i posjedovanje oružja je do tri godine zatvora.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 1. lipnja, Budimir se izjasnio da nije kriv.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari