Izborni inženjering bi bilo još lakše zaigrati!

Navodni i kontroverzni dogovor lidera HDZ-a BiH i SDA, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića, o provedbi presude u slučaju “Sejdić i Finci” izazvao je burne reakcije uglavnom u bošnjačkim krugovima dok se, uvjetno kazano, hrvatska politička scena ne izjašnjava o tom dogovoru koji još nije potpisan. Dakle, vrlo je bitno naglasiti da ništa nije potpisano i da se izaslanstva HDZ-a BiH i SDA namjeravaju sastati u ponedjeljak, 23. rujna i tek tada će se znati hoće li Čović i Tihić potpisati dogovor i uputiti ga i drugim političkim strankama. Do toga stranačkoga sučeljavanja ima posve dovoljno vremena za analitički pristup i vrednovanje mogućega kompromisa i kritičko “iživljavanje” nepovjerljivih suparničkih tabora. Tih će nekoliko dana nesumnjivo iskoristiti i glavni akteri potencijalnoga dogovora kako bi se preispitali i eventualno spoznali je li se netko ipak malo zaletio, oslušnuti reakciju nacionalnoga puka i eventualno elegantno odstupiti ako oštrica gnjeva bude nepodnošljiva. 

Sve moguće

Podsjećamo, u potencijalnom dogovoru tretira se samo način izbora članova Predsjedništva BiH. U tom smislu Dragan Čović i Sulejman Tihić zagovaraju opciju uspostave dva područja u Federaciji BiH koja, kako tvrdi Tihić, i dalje ostaje jedna izborna jedinica dok su izborna područja privremenoga karaktera. Dakle, služe samo za potrebe izbora. Čelnik SDA Sulejman Tihić, u odgovoru na primjedbe da je “tupo i glupo” nasjeo i dopustio zapravo uspostavu trećega entiteta u BiH , naglasio je kako su u oba izborna područja Bošnjaci brojčano nadmoćniji. Dakle, u jedno područje ulaze: Hercegovačko-neretvanska županija, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska te Srednjobosanska i Unsko-sanska. Mora se odati priznanje vođi HDZ-a, uspio je ugurati u to područje sve prostore gdje “korača hrvatska noga”. U drugo područje bi ušle Sarajevska, Bosansko-podrinjska, Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija. Omjer je 6: 4, ali to ne mora značiti ništa jer su navedene četiri županije daleko brojnije. Sada se nameće model izbora u kojem matematika igra vrlo važnu stavku. Treba poći od principa da Dragan Čović želi zajamčiti da će Hrvati, ako se prihvati taj dogovor, sami sebi birati člana Predsjedništva BiH iako u dogovoru više nema nacionalnoga predznaka. Veliko je, međutim, pitanje je li Čović u tome i uspio. Brojni su analitičari i kritizeri koji smatraju kako je teorijski izborni inženjering moguć čak i lakše nego ranije. U još nepotpisanom dogovoru Dragan Čović i Sulejman Tihić predviđaju da se dva člana Predsjedništva BiH biraju iz dva izborna područja te da ne mogu biti iste nacionalnosti. Ali, što će se dogoditi ako se u jednom izbornom području gdje su Bošnjaci apsolutno dominanti, primjerice, izabere kandidat za reda tzv. ostalih, primjerice, ministar Damir Hadžić koji se tako izjašnjava, pod uvjetom naravno da dobije najviše glasova u tom izbornom području i od kandidata bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Tada se, naime, otvara ta potencijalna ustavna mogućnost da u drugom izbornom području za člana Predsjedništva BiH bude izabran kandidat bošnjačke nacionalnosti ako, naravno, dobije najviše glasova. Po toj opciji Hrvati ostaju bez člana Predsjedništva BiH. Uostalom, Čović i Tihić dogovorom i brišu tu nacionalnu odrednicu. Teorijski je također moguće, ako je točno da su u oba izborna područja Bošnjaci brojčano nadmoćniji u odnosu na Hrvate, da Bošnjaci sebi izaberu člana Predsjedništva iz jednoga područja, a isto također izaberu i Hrvatima člana Predsjedništva iz drugoga područja. Može se dogoditi i obrnuto, da Bošnjaci ostanu bez svoga člana Predsjedništva ako u jednom izbornom području najviše glasova dobije kandidat iz reda ostalih, a u drugom iz reda hrvatskoga naroda. Naravno, to su sve kombinacije na temelju dostupnih i još uvijek šturih pojedinosti. Dobile bi konture i težinu samo u slučaju da se dogovor između HDZ-a i SDA potpiše i da dobije potporu ostalih stranaka.

Spašavanje pred Bruxelles

Mnogo je skeptika koji smatraju kako Dragan Čović i Sulejman Tihić znaju da je takav dogovor nemoguće provesti u Parlamentu pa da čak niti oni nisu baš najiskreniji, ali navodno žele neki dokument pokazati Štefanu Füleu, europskome povjereniku za proširenje, 1. listopada u Bruxellesu kako BiH ne bi bila stavljena pred sankcije. Po toj svojevrsnoj teoriji zavjere, lucidni Čović i Tihić bi se mogli predstaviti kao kreatori kompromisa i zagovornici europskoga napretka BiH dok bi se u kočničare promovirali svi oni koji bi rušili njihov dogovor, a prije svega SDP. Nije to nikako jednostavno pitanje pa zbog toga treba biti jako oprezan i sačekati sljedeći tjedan i sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA. Mnogo je tu nepoznanica i nedovršenih dijelova potencijalnoga dogovora.

A. Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari