Lijanović: Šestorka forsira moje uhićenje, ali ih se ne bojim!

Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović govori o istragama koje se vode protiv njega, neusvajanju presude Sejdić-Finci, predstojećem popisu, te mogućem koaliranju prije i nakon parlamentarnih izbora.

Kaže i da vladajuća šestorka razbacuje energiju na pritisak istražnih organa da ispituju njegov rad, umjesto da se bavi implementiranjem presude Sejdić-Finci.

Otkriva i da je prethodna Vlada toliko zadužila Federaciju da se sada ne može djelovati bez MMF-a. Pozitivnu budućnost Bosne i Hercegovine vidi u osnaživanju gospodarstva, kroz korištenje europskih fondova i jačanje proizvodnje.

Također, stajališta je da bi HDZ BiH i HDZ Hrvatske na letcima koje planira dijeliti povodom popisa treba napisati što je u proteklih 20 godina učinio za Hrvate.

Bliži se popis. Čovićev i Karamarkov HDZ najavili su dijeljenje letaka o važnosti popisa. Jesu li ti letci uistinu nužni?

"Uvijek je dobro informirati ljude, jer ne kaže se uzalud da je informacija moć. Budući da nisam detaljnije upoznat sa sadržajem tog letka ne bih želio prejudicirati. Vjerujem da su ljudi svjesni važnosti popisa i da će se odazvati, a u konačnici to je i zakonska obveza."

Što se učinilo od rata do danas da se za Hrvate stvori klima da ostaju u BiH?

"Evo sad ste mi dali odličnu ideju, možda bi na tom letku HDZ BiH trebao napisati sve ono što su učinili kako bi Hrvati ostali u BiH. Vjerujem kako bi to bio najbolji poticaj građanima da shvate važnost popisa."

Najavljeni su prosvjedi i blokada ulica u BiH, a povodom dolaska misije MMF-a. Cilj prosvjeda je ukazati na pretjerano zaduživanje. Može li Federacija opstati bez dodatnih zaduživanja?

"Pa kod nas se svako malo prosvjeduje protiv nečega, što ja dakako podržavam, ako su prosvjedi opravdani, jer prosvjedi su legitiman način iskazivanja nezadovoljstva. Nitko nije presretan zbog dolaska MMF, ali to je trenutačno jedina opcija, jer nas je protekla Vlada toliko zadužila da sad od sredstava MMF-a moramo otplaćivat te dugove."

Vlada FBiH je najavila da će do kraja mjeseca biti isplaćeni svi poticaji. Ima li više mjesta nezadovoljstvu poljoprivrednika?

"Ministarstvo poljoprivrede je ispunilo svoje obveze i sad je sve na ministru financija. Što se mene tiče i ja sam nezadovoljan, tražio sam znatno više novaca za poljoprivrednike."

Državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nedavno vas je u Jablanici prozvao da niste dovoljno učinili po pitanju gašenja požara, kao i da niste posjetili Jablanicu. Kako to komentirate?

"Ministar Radončić je u pravu. Nisam posjetio Jablanicu iako su mi to savjetovali mnogi. To nisam učinio jer moj posjet ne bi pomogao gašenju požara, a ja nisam čovjek koji se slika tek reda radi. A što se tiče moje pomoći tu se ne slažem. Jer Radončić odlično zna da sam osigurao sredstva i tražio kupnju air traktora (kanadera), ali državna razina to nije prihvatila."

Premda se "platforma" itekako ljuljala, Vlada FBiH nastavlja sa svojim radom i čini se da će izdržati do kraja mandata. Kakvi su sada odnosi unutar platforme?

"Na žalost Vlada do sada nije provela dogovoreno u platformi, ali je se sada izgleda počela baviti ozbiljnim ekonomskim temama jer je prihvatila moje dvije inicijative - jednu o ukidanju doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru, i uvođenje doprinosa na topli obrok i prijevoz u neproizvodnom sektoru."

Mora se zamijetiti da ste, od početka postojanja Boljitka, izloženi stalnim napadima, opravdanim ili neopravdanim. Kako to komentirate i kako izlazite na kraj s velikim stresom koje takvo političko ozračje nedvojbeno stvara?

"Ha ha... To me stalno pitaju. Ako vjerujete u nešto što radite i ako vam taj posao pričinjava zadovoljstvo, stres je manji ili ga gotovo i nema. A što se tiče "napada" oni su mi potvrda da sam na pravom putu jer kad god radite nešto dobro i imate dobre prijedloge, politička konkurencija to pokušava diskreditirati, a ako ne radite dobro onda niste predmet kritiziranja političke konkurencije jer vas ne doživljavaju ozbiljno, tako da su napadi potvrda da sam na pravom putu."

Istražuje li vas se. Bojite li se zatvora?

"Ne. Zašto bih se bojao? Javnosti je poznat moj stav o tome. Pozvao sam nadležne institucije da sve istraže, kako bi se riješile dileme o mom radu. Ako sam kriv što sam tražio povećanje poticaja poljoprivrednicima, neka me slobodno osude. Ali ja mislim da to i jeste posao ministra zaduženog između ostalog i za poljoprivredu."

Presuda Sejdić-Finci još nije implementirana, što će dovesti u pitanje naredne parlamentarne izbore. Tko je kriv za takvo stanje?

"Vladajuća šestorka. Oni umjesto da se bavi provedbom presude Sejdić-Finci, rješavanjem izvoza proizvoda životinjskog porijekla, rješavanjem uspostava sustava plaćanja, donošenjem strategije razvoja ruralnog razvoja u BiH, i nizom drugih problema, jako puno energije troše kako bi vršili pritisak na istražne organe, na naša tužiteljstva, na naše sudove, kako bi pokušali naći neke nepravilnosti u mom radu."

Vašu stranku spominje se u brojnim predizbornim i postizbornim križaljkama. Ima li konkretnih dogovora i pregovora, kome se Boljitak približava, od koga se udaljava, a s kim nikada ne bi koalirao?

"Narodna stranka Radom za boljitak, od kad je utemeljena u proteklih 11 godina, do sad nije ni s kim predizborno koalirala. Nadam se da će tako i ostati. A što se tiče postizbornih koalicija mi nikad nismo rekli da s nekim nećemo, jer je to neozbiljno. Svi s kojima možemo naći zajednički jezik, i svi koji podržavaju naš program su dobrodošli."

Kakvi su odnosi Boljitka-a i HDZ-a BiH? Ovdje se prvenstveno misli na mogućnost suradnje i približavanja stavova dva predsjednika te stranke, a posebno zbog činjenice što imaju slične ideje o reformi Federacije?

"Čovićev prijedlog o ukidanju Federacije i davanje na značaju općinama, što god bila stvarna pozadina, poklapa se donekle s našim preporukama. Važno je samo da se iznađe neki modus kako bi se ukinula glomazna i neefikasna administracija. Mi stalno ponavljamo da je moguće uštedjeti do 500 milijuna maraka godišnje ako se ukine 10 županija, a to bi značilo ukidanje 10 premijera, 95 ministra, 295 zastupnika i 58 izaslanika. Pa sami izračunajte."

Jesmo li pripremljeni dočekali ulazak Hrvatske u EU, i koliko će to naše gospodarstvo osjetiti?

"Na žalost nismo iako smo mi stalno upozoravali na te posljedice. Evo na primjer mljekarstvo. Zahvaljujući samo angažmanu ministra Šarovića i angažmanu direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomiru Kalabi, koji su predložili način na koji se može privremeno nastaviti izvoz mlijeka i sireva sa zrenjem starijim od 60 dana i nakon 1. srpnja, što je malo dalo nade. To je samo jedan od primjera, a pored gospodarstva trpe i naši građani zbog smanjenih graničnih prijelaza, što ih ometa u svakodnevnim poslovima."

Statistika kaže da smo malo podigli izvoz, no prije svega zahvaljujući kišama i izvozu struje. Na naklonost prirode ne možemo računati. Kako povećati izvoz?

"Jedino povećanjem proizvodnje hrane. Poznato je da BiH proizvodi samo do 20 posto od ukupnih potreba za hranom, a mogli bismo i morali više. Jer jasno je da zemlja poput BiH, ne može izvoziti visoku tehnologiju ali primjerice autohtone proizvode ili vodu može itekako."

Kako vidite poljoprivredu u BiH za pet godina?

"Ukoliko se primjene mjere koje zagovaramo mi iz Boljitka, poljoprivreda će biti u uzlaznoj putanji. Proizvoditi ćemo puno više hrane nego sada i zaposlit ćemo naše nezaposlene ljude. Pripremit ćemo se da povlačimo europske novce za poljoprivredu kao sto to radi RH u iznosu od 706 milijuna eura godišnje."

Kristina Spajić-Perić [ republikainfo.com ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari