Opet po našim leđima

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o akcizama u BiH, čija bi primjena, prema prvim procjenama, trebala rezultirati povećanjem izdataka od građana na godišnjoj razini za oko 170 milijuna maraka, i to najvećim dijelom od akciza na cigarete i ostale duhanske proizvode.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će ovaj zakon Parlamentu BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri. Model oporezivanja predviđen ovim zakonom u cijelosti se usklađuje s relevantnim direktivama Europske unije.

Istovremeno, ovim zakonom će se omogućiti povećanje prihoda za još oko 120 milijuna KM godišnje na osnovu dodatne akcize za putarine od 0,10 KM po litri goriva za izgradnju puteva.

Već je ranijim zakonskim propisima akciza za autoputeve iznosila 0,15 KM po litri goriva, tako da će ukupna akciza za autoputeve i njihovu izgradnju sada iznositi 0,25 KM.

Visina ovog opterećenja, i dalje niža nego u zemljama okruženja, pravdaju se u Vladi.

Kada je riječ o cigaretama, predloženi zakon donosi novi model oporezivanja kojim će biti uvedena proporcionalna stopa u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebna akciza koja iznosi 7,50 KM za 1.000 cigareta, odnosno 0,15 KM po kutiji cigareta.

Kava i alkohol

Novim prijedlogom zakona u odnosu na postojeće zakonske odredbe uvećane su akcize za uvoz sirove i pržene kave za po 0,50 KM po kilogramu, tako da će ukupno iznositi 1,50 KM za kilogram sirove, odnosno 3,00 KM za kilogram pržene kave.

Ovim zakonom vrši se korekcija i predviđaju stope akciza za alkohol i alkoholne napitke od 8,00 KM po litru apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, čime se i dalje podržavaju domaći proizvođači za povećanje proizvodnje tradicionalnih napitaka u odnosu na napitke proizvedene na bazi etilalkohola.

Praktično, visina akciza na alkohol i alkoholne napitke neće biti povećana u odnosu na sadašnja zakonska rješenja, jer su one skoro u cijelosti harmonizirane u odnosu na zemlje okruženja, priopćeno je nakon sjednice.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari